Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
den amerikanska aktiemarknaden sedan 1990 utvecklas bättre dagarna innan och under nymåne, än dagarna innan och under fullmåne. Skillnaden i avkastning är signifikant.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Cantargia AB bildades 2009/2010 för att vidareutveckla en upptäckt av Prof Thoas Fioretos och Dr Marcus Järås från Lunds Universitet. Deras forskning visade att leukemistamceller uttrycker ett protein på cellytan som heter IL1RAP vilket inte uttrycks i lika stor omfattning på normala stamceller. Cantargias fortsatta forskning har visat att IL1RAP dessutom uttrycks i solida tumörer från flera olika cancerformer. Vidare spelar IL1RAP en central roll i cancercellernas förmåga att skapa en fördelaktig miljö för tillväxt och spridning. Cantargias produktkandidat, CAN04, har potential att användas för behandling av ett flertal olika cancerformer men den initiala utvecklingen fokuseras på icke småcellig lungcancer (NSCLC) och pankreascancer.

 

Cantargia har utvecklat specifika antikroppar mot IL1RAP som både blockerar cancercellernas signalering via interleukin-1-systemet och dessutom rekryterar och stimulerar immunförsvarets mördarceller att döda tumörcellerna. Produktkandidaten CAN04 dokumenteras inför start av kliniska studier i slutet av 2016 samtidigt som tillverkningsprocess och kvalitetskontroll etableras. Målsättningen är att utveckla ett nytt läkemedel som kan bli en viktig del av framtidens cancerbehandling.