Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Priset på en tulpanlök gick från 60 gulden till 10 cent inom loppet av ett par månader under tulpanlökskrisen på 1630-talet.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Smärtbehandlingsprojekt sätts på paus - 2016-05-09

Saniona rapporterar att AN363-projektet, som befunnit sig i preklinisk fas, pausas pga. tidigare rapporterade anomalier där toxicitet observerats i råtta. Som ett resultat lyfter vi bort projektet från vår värdering av Saniona vilket drar vi ned det riskjusterade värdet i vår modell med ca 5 %. Beskedet är visserligen olyckligt men kommer dock knappast som en blixt från klar himmel. 

 

Redan i höstas varnade Saniona för att man sett toxicitet i råtta i samband med prekliniska studier för smärtbehandlingskandidaten AN363. Vid parallella toxstudier i hund kunde dock samtidigt ingen toxicitet alls kunnat spåras. Trots att bolagets forskare har undersökt saken på djupet det senaste halvåret har ingen förklaring till anomalin kunnat hittas och Saniona väljer därför att i dagsläget inte gå vidare med utvecklingen av AN363.

 

Smärtbehandlingsmarknaden är potentiellt mycket stor och det är beklagligt att Saniona tvingas nedprioritera AN363. Vi är samtidigt inte helt överraskade och har redan tidigare justerat ned sannolikhet för lansering av och värdet för AN363 med anledning av råttobservationerna. Saniona meddelar dock samtidigt att man beslutat att ”inleda utökade icke-GLP prekliniska studier på en back-up-substans till AN363 i syfte att föra denna substans vidare mot klinisk utveckling”. Det nedlagda arbetet behöver alltså inte ha varit förgäves och det tyder på att det finns hopp om att ta fram en ny kandidat inom smärtbehandling.

 

AN363 stod för ca 5 % av värdet i vår modell över summan av riskjusterade projektvärden i Sanionas portfölj. Tar vi bort AN363 ur kalkylen sjunker värdet till 63,3 SEK per aktie från ca 67 SEK.  Risker för bakslag i projektutveckling hör till sakens natur i bioteknikbolag, en av Sanionas styrkor är dock en förhållandevis bred projektportfölj vilket mildrar effekten av motgångar i enskilda projekt.

 


Tidigare kommentarer