Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Den sämsta årsavkastningen på DJ Industrials sedan år 1900 nåddes 1931 och uppgick till -52,7%.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Rapport 4 kv. 2015 - 2016-02-19

Saniona har tecknat ett licensavtal för Tesofensine och Tesomet med mexikanska Medix avseende marknaderna i Mexico och Argentina. Bolaget redovisar även ett bokslut i linje med våra förväntningar.

 

Sanionas resultat för fjärde kvartalet var i linje med våra förväntningar om vi rensar för en positiv engångseffekt rörande nedskrivning av lån till Neurosearch och kassaflödesmässigt kom rapporten in helt enligt vår prognos. Bolaget hade 47 MSEK i kassan vid årsskiftet. Saniona meddelade även under gårdagen att ett licensavtal tecknats inom fetma och diabetes för flaggskeppskandidaten Tesofensine/Tesomet. Mexikanska Medix köper rättigheterna för Mexico och Argentina och ska genomföra fas III-studier på Tesofensine i fetmapatienter. Saniona får 1,25 MUSD upfront plus möjliga ersättningar för regulatoriska milstolpar till ett okänt belopp och därutöver även tvåsiffriga royalties. Det är så klart intressant att bolaget redan innan fas II-studien påbörjats lyckas få ett avtal på plats för Tesofensine/Tesomet, om än avseende ett fåtal marknader. Mexico utgör uppskattningsvis 1,5 % av den globala läkemedelsmarknaden i värde enligt uppgifter från IMS/Deloitte, dock är det medicinska behovet av en produkt som Tesofensine är särskilt stort där, med tanke på den mycket utbredda förekomsten av såväl fetma som typ-2 diabetes i befolkningen.

 

Den ersättning som Medix betalar upfront är modest men det handlar som sagt om enstaka marknader och en tvåsiffrig möjlig royaltyersättning är i samma härad som våra generella förväntningar för Tesofensine/Tesomet. Det faktum att Medix först ska bedriva egna kliniska studier på Tesofensine som monobehandling, utan blodtryckssänkare, är lite förvånande för oss och kan tyckas gå stick i stäv med Sanionas egen strategi. Möjligen bedömer Medix att det mexikanska läkemedelsverket inte kommer att kräva lika omfattande utredning av hjärtkärleffekter som t ex FDA. Vi gissar dock att Tesomet trots detta varit ett viktigt lockbete för Medix, då kombinationsbehandlingen förutom att den adresserar pulseffekten också innebär möjlighet till längre marknadsskydd jämfört med Tesofensine ensamt. Saniona får exklusiva rättigheter att använda kliniska data i resten av världen.

 

Sammanfattningsvis är nyheten ett bevis på att det rör sig framåt för Tesofensine/Tesometprojektet och kapitaltillskottet är viktigt för Saniona. Vi gör ingen förändring av motiverat värde (62 SEK per aktie) till följd av beskedet.  Fokus under den närmaste tiden ligger på förberedelser inför och start av kliniska studier (fas II) för Tesomet och NS2359 under första halvan av 2016. 


Tidigare kommentarer

Dela med dig
Fakta Saniona
NoteringFirst North
Ticker / kodSANION
Antal aktier20,8 milj.
VDJörgen Drejer
StyrelseordförandeClaus Braestrup
Största ägareDrejer 13,4 %, Feldthus 10,5 %
http://www.handinhand.nu/