Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Om S&P500 stänger på plus för januari månad så indikerar det en positiv utveckling för helåret, och vice versa. Barometern har visat sig stämma i ca 90% av fallen sedan 1950. Ett notabelt undantag var 2009.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Samarbete in i fas 2 - 2015-12-17

Treatment Research Center (TRC) vid University of Pennsylvania meddelar att de fått bidrag för att inleda fas 2-studier för behandling av kokainberoende med Sanionas kandidat NS2359. Eftersom FDA tidigare godkänt ansökan om kliniska studier ser därmed Saniona ut att få två kandidater i fas 2 under nästa år, vilket borde ge tydligt stöd till aktien. Nyheten är en tidig julklapp för Saniona som kan räcka länge anser Smallcap.

 

N2359 är en udda fågel i Sanionas portfölj både med avseende på indikation och med tanke på att projektet till stor del drivs av akademiska krafter och med mjuka pengar utan större insats från Sanionas sida. Kanske har detta medverkat till att aktiemarknaden hittills verkar ha bortsett från potentialen då upplägget kan förefalla ”för bra för att vara sant”. De bidrag som erhållits nu räcker visserligen sannolikt inte för att genomföra hela studien, som har som målsättning att omfatta totalt uppåt 100 patienter inklusive placeboarmen och med en behandlingstid på åtta veckor, med avhållsamhet som främsta endpoint.  Viss meningsfull vägledning vad avser möjlig effekt kan dock antagligen ges från inledande observationer och om dessa visar sig lovande borde kompletterande finansiering kunna erhållas. TRC har fler pågående bidragsansökningar för detta ändamål.

 

Det finns ingen läkemedelsbehandling mot kokainberoende i dagsläget och det medicinska behovet är stort. Som en parallell har Vita Huset, med stöd från båda partier i kongressen, nyligen aviserat ökade insatser mot opioidberoende bland annat vad gäller att utvidga tillgången till läkemedelsbehandling. Detta har exempelvis bidragit till ett ökat intresse för de svenska börsbolagen Orexo och Camurus. På sikt kan vi kanske se en liknande kraftsamling vad avser kokainmissbruk men bristen på effektiva behandlingar är än så länge ett hinder, förhoppningsvis kan NS2359 bidra till en förändring.

 

Med anledning av beskedet höjer vi sannolikhet till lansering från 15 % till 20 % för NS2359. Vi har antagit en toppförsäljning på 380 MUSD bl. a utifrån ett antagande om en ca hälften så stor marknad för kokainberoende som för opioidberoende (det senare en USA-marknad på ca 2 Mdr USD) (för övriga antaganden se analys från juni 2015). Vårt riskjusterade motiverade värde för Saniona totalt stiger till 60,6 SEK (från 59,3). 


Tidigare kommentarer