Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Månadsskifteseffekten är ett fenomen som dokumenterats i flera studier (åtminstone på S&P500) och som innebär att aktier återkommande förefaller ha bättre avkastning under den sista dagen och de fyra första dagarna i månaden jämfört med andra perioder.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Avtal om kliniska studier inom Oral Mukosit - 2014-10-20

BrainCool har träffat avtal om kliniska tester med Anna-Carin Svanberg vid Akademiska Sjukhuset i Uppsala, en ledande forskare inom oral mukosit med lång erfarenhet av kliniska studier inom området och med ett stort antal publicerade vetenskapliga artiklar på sitt CV. ”Key take-aways” är att ytterligare ledande expertis inom oral mukosit väljer att samarbeta med BrainCool, att arbetet mot kliniska studier fortskrider och att man får stöd från forskare för tesen om en bred användning av kryoterapi mot oral mukosit. 

 

Vilka indikationer som studierna ska omfatta anges inte. Det är också måhända att gå händelserna i förväg då vi först behöver se ett proof of concept på friska patienter. Kylan i sig kommer inte att vara svår att leverera men det kan i det kliniska arbetet eventuellt dyka upp mindre problem som kan leda till ett försenande förbättringsarbete.


Svanberg menar i en kommentar till pressreleasen att hon ser en bredare användning för oral kryoterapi utöver vad som anges i internationella samarbetsorganet MASCC:s riktlinjer och vilka där omfattar behandlingar där 5-Fluoruoracil (5-FU) och melphalan ingår. Det är, om än kanske inte helt överraskande, så klart ett intressant uttalande från erkänd expertis. Det saknas visserligen i stor utsträckning klinisk evidens från oral kylning vid behandlingar med andra cytostatika, en viktig anledning är dock att det oftast rör sig om behandlingar som ges med längre infusionstider där kylning med isbitar varit opraktiskt. Kan BrainCools kryoterapidevice i kliniska försök visa sig tolererbar under längre kylbehandlingar borde det rimligen öka den adresserbara marknaden och därmed intjäningsförmågan påtagligt.


Exakt hur mycket hänger på vilka behandlingsregimer som kan bli aktuella då dessa skiljer sig åt med avseende på typ av cytostatika, administration och antal cykler. Exempel på andra vanliga cytostatika som förefaller framkalla oral mukosit är främst platinaderivat (som förutom kolorektalcancer används vid behandling av t ex bröst-, lung- och äggstockscancer) och även i något mindre utsträckning taxaner (t ex bröstcancer och lungcancer). Taxaner används i miljontals behandlingscykler årligen bara i USA och skulle därför kunna motsvara en mycket stor potential. Ett problem i att försöka göra bedömningar om bredare användning är att det sannolikt kommer att dröja innan vi får svar eftersom all affärslogik säger att BrainCool bör gå emot den lågt hängande frukten och bevisa sig inom de segment där kryoterapi idag används.

 

Det har kommit mycket information den senaste tiden och vi kommer försöka få till en intervju med Martin Waleij för att få lite mer information runt framtidsplanerna.


Tidigare kommentarer

Dela med dig
Fakta BrainCool
Notering
Ticker / kodBRAIN
Antal aktier19,4 milj
VDMartin Waleij
StyrelseordförandeHans Henriksson
Största ägare
http://www.handinhand.nu/