Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
”How to make money in stocks” enligt flera källor är den mest sålda boken om placeringar genom tiderna.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


BrainCool lanserar nytt system för ny marknad - 2014-10-14

BrainCool meddelade igår att de har utvecklat sin huvudkylning till att även inkludera andra delar av kroppen och har dessutom byggt in patenterad funktionalitet för att förhindra de skakningar som uppstår när kroppstemperaturen blir för låg. Att bolaget satsar på marknaden för hjärtstopp kommer knappast som någon överraskning utan det var väl snarast en fråga om när bolaget skulle anse sig ha resurser att ta sig an en redan etablerad marknad. Med nya patent slår de sig dessutom in som den nya generationens kylsystem med funktionalitet mot shivering. Det låter inte som någon revolutionerande uppfinning men uppenbarligen har de etablerade aktörerna ännu inte tänkt på det. Smallcap gör bedömningen att BrainCool kan komma att ses som en förnyare och därigenom ta marknadsandelar på kylmarknaden.

 

Att BrainCool nu väljer att kyla resten av kroppen innebär att de kommer kunna kyla snabbare och mer. I den ”proof of concept”-studie som är gjord kyldes huvud och nacke vilket fick till effekt att hjärntemperaturen sänktes med någon grad. Hur denna temperatursänkning står sig mot konkurrenterna vet vi inte då dessa i sina studier mätt kroppstemperatur men enligt en studie som publicerades för drygt ett år sedan fås vid hjärtstopp samma skyddande effekt om kroppstemperaturen sänks en grad som när den sänks till 32-34 grader. I Skandinavien har protokollen ändrats för att spegla detta men i stora delar av världen används fortfarande de äldre riktlinjerna vilket innebär att BrainCool måste anpassa sig, vilket nu får anses ha skett. Systemen kommer att CE-märkas under 2015 som tidigare nämnts men eftersom det nu finns en marknad blir när på året allt viktigare. Att ha ett system som även kyler andra delar av kroppen innebär också att BrainCool har större chans att bli ett stand alone system istället för att kombinera olika system. På samma sätt finns naturligtvis möjligheten för de etablerade konkurrenterna att börja kyla via huvud och nacke.

 

Att BrainCool för eller senare skulle ta sig an marknaden för hjärtstopp var som sagt väntat och ser med tanke på kursreaktionen ut att ha varit diskonterat i kursen. Marknaden beräknas idag vara värd ca 1 000 MSEK och växer enligt BrainCool med 30-35 %. Vad som vidare är intressant är att det genomförs studier inom ytterligare områden där kylning misstänks kunna vara till hjälp och Smallcap håller det inte för otroligt att nya områden adderas de kommande åren då finns likheter mellan skadorna vid stroke och t ex hjärtinfarkt och vissa njurskador och det inte är osannolikt att om kyla hjälper vid ett sjukdomstillstånd så hjälper det också vid ett annat.

 

Nyheten innebär att det är större sannolikhet att BrainCool påbörjar försäljning under 2015, men en CE-märkningsprocess och utveckling av serieproducerade system kommer att ta en del tid. Smallcaps gissning är att försäljning i blygsam skala kan komma igång under andra halvåret och innan dess kommer bolaget behöva kapital, gissningsvis i storleksordningen 15-20 MSEK. Vi väntar med att göra några justeringar i våra prognoser tills vi erhållit mer information från bolaget.


Tidigare kommentarer

Dela med dig
Fakta BrainCool
Notering
Ticker / kodBRAIN
Antal aktier19,4 milj
VDMartin Waleij
StyrelseordförandeHans Henriksson
Största ägare
http://www.handinhand.nu/