Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Är du intresserad av formationer inom den tekniska analysen så har Bulkowski i sin bok ”Encyclopedia of Chartpatterns” undersökt alla möjliga varianter.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Rapport 3 kv. 2014 - 2014-11-21

Vivolines omsättning föll under kvartalet till 1,1 MSEK (1,8) och hamnade i underkant  av våra förväntningar. Med tanke på att inga systemordrar kommit in innan kvartalets slut var frågan inför rapporten hur mycket engångsartiklar till lungssystemet som skulle leveras och vi bedömer att den försäljningen torde legat på ungefär samma nivå som motsvarande period förra året.  
 

Ett glädjeämne var att bruttomarginalen vände upp igen till 67 % efter en tydlig svacka de två föregående kvartalen.  Arbetet med att lyfta in produktionen av engångsartiklar i egen regi och i ny lokal verkar kortsiktigt ha tyngt marginalen tidigare i år. Ett syfte med flytten var emellertid just att sänka tillverkningskostnaderna långsiktigt och dagens rapport är i det avseendet ett steg i rätt riktning.
 

Nyligen tog Vivoline en order på LS1 från Tyskland. Det talar för att fjärde kvartalet borde bli bättre omsättningsmässigt men det blir en utmaning att matcha föregående år. Visserligen är vi vana vid att försäljningen är ryckig för bolagen vi bevakar men över en längre tidsperiod vill vi se mer tillväxt än vad bolaget nu visar upp. För att nå vår prognos behöver vi se fler systemordrar och det vore självfallet även önskvärt med en ökning av försäljningen av engångsartiklar som ett tecken på ökad användandegrad. 2014 blir ett mellanår men förhoppningsvis får vi se betydligt bättre tillväxt under nästa år från den nya generationen lungsystem och från den försenade lanseringen av preservationslösningen Vivodex. Aktiemarknaden verkar visserligen tvivla på tillväxtmöjligheterna och vilja se bättre bevis först vilket är förståeligt. Ett aber är att det ännu inte synts några riktiga tecken på att Vivoline idag är närmare ett reellt marknadsgenombrott än för ett år sedan.  

 

En låg värdering där rörelsen värderas till 60-70 MSEK och med en nypåfylld kassa efter nyligen slutförd nyemission ger dock ett intressant läge om och när nyhetsflödet kan räta ut frågetecknen. Hjärtsystemet tar steget in i klinik nästa år vilket också kan bidra till att lyfta fram värden. Konkurrenten Xvivo Perfusion håller fortfarande en värdering på 800-900 MSEK med ett erbjudande som till stor del liknar Vivolines och även om vi ställer oss frågande till Xvivos värdering så är skillnaden för stor. Garanterna fick i emissionen på sig ca hälften av de aktier som de hade garanterat vilket innebär att de fick 20 % rabatt på de aktierna de erhöll. De kan alltså sälja aktier för 3,20 SEK och fortfarande komma ut utan förlust och Smallcap befarar att vi till viss del bevittnar det just nu.


Tidigare kommentarer

Dela med dig
Fakta Vivoline Medical
NoteringAktieTorget
Ticker / kodVIVO
Antal aktier22,87 milj
VDPeter Sebelius
StyrelseordförandeChristian W. Jansson
Största ägareIgelösa Life Science 20 %
http://www.handinhand.nu/