Copperstone Resources

Copperstone Resources tar över hela Norrliden Mining när samarbetet med Mandalay avslutas. Vidare görs personalneddragningar för att minska kostnader. Copperstoneprojektet får allt större tyngd i koncernen och vi ser en mycket stor potential men en stark partner och ytterligare resurser kommer samtidigt att krävas.
Copperstone Resources meddelar att avtalet med Mandalay Resources avseende intressebolaget Norrliden Mining upphör. Det innebär att Norra Norrliden-förekomsten återgår till Mandalay medan Copperstone Resources får 100 % av Copperstoneprojektet. Det går att tolka nyheten på lite olika sätt. Vi bedömer att det allt annat lika är mer intressant, sett till potentialen, med ett 100 % -igt ägande av Copperstoneprojektet än 50 % av Norrliden Mining. Således medför åtgärden en positiv förändring ägarandelsmässigt i våra ögon. Dock skapar det samtidigt osäkerhet när en stark partner i form av Mandalay Resources försvinner. Vi kan bara spekulera i den verkliga bakgrunden men som vi skrivit tidigare är Mandalay Resources fokuserat på gruvor i eller nära drift och ädelmetaller och beslutet kan således mycket väl handla om övergripande affärsstrategi och att ”bliva vid sin läst”. Mandalay Resources fick som bekant ägandet i Norrliden Mining ”på köpet” när Elgin förvärvades.
Personalneddragningarna är ett mer entydigt och dystert besked, även om vi förstår åtgärden mot bakgrund av att den senaste nyemissionen inte var särskilt framgångsrik. De knappa resurserna personal- och kassamässigt ger inte kapacitet för någon större aktivitet den närmaste tiden. Copperstoneprojektet får dock allt större tyngd i gruppen, i synnerhet efter att 1 miljon NIO-aktier delas ut till Copperstone Resources aktieägare inom kort. Vi ser potentialen i Copperstoneområdet som mycket stor och med ett Exploration Target på 60-100 miljoner ton finns förutsättningar att kliva upp på podiet vad gäller Sveriges mest betydande basmetallprojekt i tonnage. En ny stark partner, med uttalat fokus på basmetaller, vore mycket önskvärd för att utveckla projektet. Ett krux är att eventuella intressenter troligen kan förväntas avvakta besked vad gäller ansökan för bearbetningskoncession för EVA-fyndigheten (inom Copperstoneområdet), ett ärende som ju ligger på regeringens bord. Vi ser goda möjligheter för ett positivt besked efter att bergmästarens tagit ståndpunkt för ett beviljande men svensk förvaltning, inte minst på gruvområdet, är samtidigt svårförutsägbar i dagsläget och erfarenheten visar att ett avgörande kan dra ut på tiden.
Vid utgång av det senaste kvartalet var emissionen på 11 MSEK före omkostnader ännu inte genomförd och kassabehållningen på 1,1 MSEK enligt kvartalsrapporten är därför missvisande. Organisationen går på sparlåga men ett finansieringsbehov kommer att uppstå mot slutet av året. Detta tillsammans med det stora beroendet av ett regeringsbeslut med osäker tidpunkt ger fortsatt låg visibilitet i såväl bolag som aktie för närvarande.