Copperstone Resources

Intressebolaget Nordic Iron Ore genomför för närvarande en finansieringsrunda efter det senaste halvårets framsteg. En riktad emission genomförs till en premoneyvärdering på knappt 290 MSEK, vilket indikerar att delägaren Kopparberg Mineral är kraftigt undervärderat i dagsläget. Kopparberg Mineral bekräftar vidare i delårsrapporten att diskussioner förs med Lovisagruvan angående Håkansbodafyndigheten. Fokus i övrigt ligger på kommande resultat från vidare analyser av EVA-fyndigheten och den egna finansieringen.
Intressebolaget Nordic Iron Ore (NIO) har som bekant erhållit miljötillstånd för Blötberget och Håksberg och domen har vunnit laga kraft. För närvarande gör NIO en kapitalisering på upp till 60 MSEK (varav 40 MSEK i en riktad emission till bland annat statliga Inlandsinnovation) för att i första hand göra ytterligare kärnborrningar och slutföra feasabilitystudien för Blötberget. Emissionerna görs till en kurs om 25 SEK per NIO-aktie, vilket ger en premoneyvärdering på knappt 290 MSEK. Det är i linje med den värdering vi tidigare sett som rimlig vid ett erhållet miljötillstånd, se http://www.smallcap.se/company/29/comment/344/. Samtidigt har läget för gruvinvesteringar varit fortsatt osäkert under året och värderingen är därför ett styrketecken. En kurs på 25 SEK värderar Kopparberg Minerals innehav (2,14 miljoner NIO-aktier) till ca 54 MSEK. Det motsvarar 1,47 SEK per Kopparberg-aktie. Med en dagskurs på under 0,50 SEK per aktie och ett börsvärde på 17 MSEK framstår Kopparberg Mineral därför som kraftigt undervärderat på First North idag. Villkoren innebär också att utspädningen från den riktade emissionen blir relativt begränsad.
I kölvattnet av Regeringens avslag av överklagan av Bergsstatens beslut att inte bevilja bearbetningskoncession för Håkansboda bekräftar Kopparberg Mineral att diskussioner förs med Lovisagruvan om projektet. Vad dessa samtal kommer att resultera i är svårt att sia om. Vid sidan av det berörda koncessionsområdet så har Kopparberg Mineral dock andra undersökningstillstånd i området som Lovisagruvan kan vara intresserade av. Inga nedskrivningar har gjorts för Håkansbodaprojektet ännu och sannolikt avvaktar här Kopparberg samtalen med Lovisagruvan och möjligen även vidare rättsprövning i ärendet. Vi bedömer att Håkansboda i princip dock redan ”skrivits av” i aktiemarknadens ögon och kan Kopparberg nå en konstruktiv lösning för egen del vore det ett framsteg.
Vad avser Norrliden Mining inväntar vi slutsatser från de undersökningar med optiska prospekteringsmetoder som bolaget genomförde tidigare i år på EVA-fyndigheten. Det kan bringa ytterligare ljus över ett av sfärens viktigaste projekt. Kopparberg Mineral hade vid halvårsskiftet 2,5 MSEK i kassan samt ett kortfristigt lån till NIO på 1,4 MSEK. Vi förväntar oss att bolaget kommer att adressera finansieringsfrågan inom en snar framtid. En möjlighet som inte ska uteslutas, givet NIO-nyheterna, är teckning via utestående teckningsoptioner (löptid 15 september, lösenpris 1 SEK). Andra möjligheter är försäljning av tillgångar och nyemission.