Copperstone Resources

Nordic Iron Ore planerar att genomföra en kombination av riktade emissioner och en företrädesemission för att hämta in totalt omkring 55 MSEK. Statliga Inlandsinnovation liksom NIO:s huvudägare BTAB garanterar 20 MSEK vardera. En påfyllning av kassan var nödvändig för att driva projektet vidare och att den kan genomföras i en fortfarande motig miljö för gruvprojektsfinansiering är så klart positivt för NIO. Vad detta innebär mer exakt för Kopparberg Mineral hänger på emissionsvillkoren som är okända för oss i dagsläget.
NIO:s kapitalbehov har aviserats en längre tid och tidpunkten är naturlig med tanke på att Miljödomstolen nyligen beviljat tillstånd att återstarta Blötberget- och Håksbergsgruvorna. Det främsta syftet med emissionen är att genomföra den slutliga lönsamhetsstudien för Blötberget. Det är ännu oklart om Kopparberg Mineral kommer att delta i någon mån men i dagsläget är de finansiella möjligheterna begränsade. Villkoren i NIO:s emission är ännu okända för oss och därmed vet vi heller inte hur transaktionen implicit prissätter Kopparbergs andel eller hur stor utspädning det blir. Det är rimligt att räkna med att emissionskursen påverkas av rådande marknadsförutsättningar med exempelvis ett järnmalmspris som fallit till mellan 90 och 100 USD/ton. Samtidigt innebär miljötillståndet ett väsentligt steg framåt i projektutvecklingen och det långsiktiga värdebyggandet. De senaste kända transaktionerna (innan miljötillståndet) har varit till mellan 8,5 och 10 SEK per NIO-aktie vilket skulle prissätta Kopparberg Minerals innehav (2,13 miljoner aktier) till 18-21 MSEK. För närvarande är börsvärdet av hela Kopparberg Mineral omkring 16 MSEK.
I ett pressmeddelande häromdagen tycks Lovisagruvan signalera ett intresse för Håkansbodamineraliseringen. Som bekant har Kopparberg Mineral fått avslag för sin ansökan om bearbetningskoncession först hos Bergsstaten och sedan av Regeringen med hänvisning till närheten till Lovisagruvan. Avslaget stärker inte direkt förhandlingspositionen men samtidigt har Kopparberg Mineral andra undersökningstillstånd också i närheten av Lovisagruvan som de senare också borde tänkas kunna vara intresserade av. Håkansboda eller för den delen hela dotterbolaget Kopparberg Mining Exploration AB tycks inte tillmätas något värde alls av aktiemarknaden, av börskursen att döma. Den pressade kursen och en spridd ägarbild gör att steget till att lägga ett bud på delar av, eller på hela, Kopparberg Mineral inte förefaller särskilt långt, beroende på hur opportunistiskt exempelvis Lovisagruvan (eller någon annan intressent) kan tänkas vara.