Copperstone Resources

Tredje kvartalet har operativt sett präglats av prospekteringsarbetet i kopparförekomsten Håkansboda. Som vi tidigare skrivit om indikerar resultaten mineraliseringar närmare ytan än tidigare undersökningar visat. Nu går bolaget in i en lugnare och mindre kostnadsintensiv fas där Kopparberg utvärderar resultaten innan beslut om ev. ytterligare borrningar tas.
Stort fokus har legat på intressebolaget Nordic Iron Ore under hösten, som å ena sidan presenterat mycket spännande (om än tidiga) geofysiska resultat från delar av Väsmanfyndigheten, å andra sidan tvingats att skjuta på sin planerade marknadsnotering med hänsyn till marknadsoron. Detta har bidragit till kraftiga kurssvängningar i Kopparberg Minerals aktie. Att noteringen skjuts upp är olyckligt men enligt vår bedömning inte relaterat till projektets kvalitet. Tvärtom ser vi Nordic Iron Ore som ett av de mest lovande järnmalmsprojekten i Norden för närvarande och kan man definiera Väsman som en mineraltillgång i linje med vad de geofysiska undersökningarna tyder på lyfter det så klart NIO till en helt annan nivå vad gäller tonnage. Enligt NIO:s senaste delårsrapport ska en prefeasabilitystudie för Blötberget och Håksberg presenteras i december och den preliminära slutsatsen från studien är att det bedöms möjligt att producera ett höganrikat järnmalmskoncentrat. Studien blir en viktig utgångspunkt för aktiemarknaden att bedöma projektet och även givetvis en viktig kursdrivande faktor i närtid.
Vad gäller Evaförekomsten har processen kring ansökan om bearbetningskoncession dragit ut på tiden. Även detta har varit negativt för kursen. Stötestenen är lokala farhågor för påverkan på rennäringen i området och av allt att döma försöker bolaget i första hand lösa frågan med berörda samer för att få Länsstyrelsen att ändra inställning. Kopparberg har vid flera tillfällen uttryckt goda förhoppningar om att man ska nå en överenskommelse och diskussioner ska fortsätta föras med motparten under innevarande kvartal. Om man mot förmodan inte når en lösning har Kopparberg/Norrliden som vi ser det förmodligen ändå ett starkt case i en högre instans även om en ytterligare utdragen process skulle innebära en fördröjning som inte är önskvärd.
De kraftiga nedgångarna i metallpriserna efter sommaren har försurat sentimentet i gruvsektorn. Kopparberg har en bit kvar till produktion men prissvängningarna påverkar ändå i hög utsträckning synen på värdet av tillgångarna hos prospekteringsbolag. Den senaste tiden har vi dock sett återhämtningar i t ex järnmalms- och kopparpriser till nivåer som ändå ger god lönsamhet i de flesta gruvor. Vår tidigare värdering av Kopparberg Minerals tillgångar i vår analys grundade sig på metallprisantaganden som låg under eller i linje med de nivåer som rått under hösten och vi ser därför ingen anledning till justering av antaganden eller värderingar.