Copperstone Resources

Kopparberg Minerals rapport innehöll inga överraskningar då de väsentliga förehavandena vad gäller prospektering och arbete med bearbetningskoncessioner under hösten redan har rapporterats på annat håll. I ett pressmeddelande häromdagen underströks att planerna kvarstår för att skapa ett samägt bolag för joint-venture med Gold Ore avseende fyndigheterna på Skelleftefältet och notera och söka separat finansiering för detta projekt och att detta väntas kunna ske i år. Så vitt vi förstår väntar man nu framför allt på grönt ljus från Gold Ores jurister. Kopparbergs plan är att kunna slutföra bildandet av det nya bolaget under första halvåret. Mer om Skelleftefältet och EVA nedan.
Det nya i rapporten rörde sig istället om finansiella aspekter. Kopparberg har ställt ut en köpoption avseende 4 % av Nordic Iron Ore (NIO) eller ca 14 % av Kopparbergs innehav i järnmalmsprojektet. Detta har gjorts till en annan av storägarna i NIO, Bengtssons Tidnings AB. Kopparberg anger inte villkoren, men får givetvis en viss ersättning för premien. Mot bakgrund av den stora potentiella värdeutveckling vi ser i NIO, vilken närmare beskrivits i vår analys, ställer vi oss dock något frågande till denna transaktion. Givetvis kan den ge viss ökad trygghet för Kopparberg vad avser finansiering men som extern betraktare undrar man om detta inte hade kunnat lösas på ett annat sätt utan att tumma på intresset i NIO. Transaktionen förändrar dock inte till någon väsentlig del vår syn på Kopparberg eller Nordic Iron Ore och Kopparberg kvarstår ju med större delen av sitt innehav även om optionerna skulle lösas in. Kopparberg har även erhållit en bryggfinansiering på 3 MSEK i väntan på att emissionslikvid på upp till 22 MSEK via lösen av teckningsoptioner förhoppningsvis (och med stor sannolikhet) kommer in senare i vår.
En anledning till att företaget på dessa sätt vill snabba upp finansieringen kan enligt vår bedömning vara att man vill öka aktiviteten vad gäller den egna projektportföljen. Håkansbodaprojektet är i detta avseende högt prioriterat och mellan raderna anar vi att bolaget hyser stora förhoppningar om goda prospekteringsresultat. Fyndigheten ligger i ett geologiskt intressant område och den tidigare operatören har angett en prospekteringspotential på 3 miljoner ton. Ett resultat i linje med denna uppskattning skulle ge en tydlig uppsida till vår värdering.
Guldkant på EVA förbättrar kalkyl
I vår analys som publicerades för ett par veckor sedan räknade vi inte med guldinnehållet i EVA-fyndigheten vilket med lite eftertanke framstår som väl konservativt. 1 g/guld per ton enligt Lundin Minings uppskattning (ej NI 43-101) skulle trots allt med god sannolikhet ge en bra uppsida i en kalkyl även med hänsyn till smältverksbehandling. På en presentation den 25 februari angav styrelseordföranden Christer Lindqvist ett investeringsbehov för EVA, om ett anrikningsverk inkluderas, på omkring 350 MSEK. Detta är högre än tidigare indikationer men fullt rimligt sett till liknande projekt. Men även med denna investeringsnivå skulle, med guldet inräknat, vår värdering av EVA bli högre än tidigare, omkring 30 % högre NPV. Nu är detta visserligen teoretiska räkneövningar i ett tidigt stadium av gruvutveckling. Men vi tror att ett riskjusterat värde uppåt 100 MSEK för EVA nu framstår som mer rimligt. Allt annat lika skulle den högre motiverade värderingen betyda ytterligare knappt 2 kr per aktie till det sammanlagda värdet för Kopparberg Mineral i vår kalkyl.
Ett högre värde på EVA motverkas till viss mån av trolig utspädning i NIO pga. utfärdad köpoption (om än förmodad då vi inte känner villkoren) men sammantaget ser vi anledning att höja värderingen något. På sikt finns det som vi skrev i analysen betydande potential utöver detta om pusselbitarna faller på plats.

Värdering av summan av delarna i Kopparberg Mineral. Värde per aktie beräknat efter full utspädning och likvid från lösen via teckningsoptioner (2,4 miljoner à lösenpris 9 kr per aktie).
Vi ser ett intressant nyhetsflöde under året vad gäller arbetet med att utveckla fyndigheterna, lyfta fram värden och minska risken i bolaget.