WntResearch

WntResearch genomför en roadshow för att marknadsföra sin pågående företrädesemission och passar på att bjuda på lite intressant kött på benen, utöver vad som framkommer i memorandumet, vad gäller planerna för kommande kliniska studier.
Bolaget uppger att Fas I-studierna kommer att utföras på cancerpatienter och förutom sedvanliga ”endpoints” som säkerhet och tolerans siktar man även på (under förutsättning att berörda myndigheter ger sitt godkännande) att göra en utvärdering av Foxy-5:s antimetastatiska aktivitet i dessa patienter. Även om denna utvärdering inte motsvarar en fullfjädrad fas II-studie så innebär det i alla fall att fas I-studien kan bli en värdemätare av ordentlig dignitet.
Planen är en exit i form av en utlicensiering eller försäljning av bolaget efter fas II. WntResearch redovisar en sammanställning över licensieringsaffärer för läkemedelskandidater i fas II de senaste åren, där man beräknar ett snittvärde på 63 MUSD i upfrontbetalningar och 443 MUSD i möjliga delmålsbetalningar för dessa affärer. Allt hänger givetvis på vilka kliniska framgångar Foxy-5 kommer kunna uppvisa och WntResearch har en bit kvar men planerar att slutföra fas II-prövningar under 2015. Att Foxy-5 har en unik verkningsmekanism då det inte finns något anti-metastaserande läkemedel på marknaden talar för en hög värdering vid framgångsrika studier. Planen är att inleda fas I-studien inom det närmaste kvartalet och därifrån är statistiskt sett chansen 25-30 % att lyckas gå vidare till fas III, baserat på befintlig historik kring utveckling av cancerläkemedel.
Detta står i skarp kontrast till dagens låga börsvärde under 30 MSEK. Den pågående emissionen är stor i jämförelse (även om börsvärdet i sig knappast är rättvisande) och en oro för att emissionen inte blir tecknad i tillräcklig grad tynger troligen kursen. Av teckningsförbindelserna att döma kommer visserligen de huvudägare med över 10 % ägarandel förmodligen att endast i begränsad omfattning teckna i emissionen. Omsättningen i teckningsrätterna har varit stor (ca 2,7 miljoner rätter vilka fullt utnyttjade motsvarar 1,5 miljoner aktier eller 35 % av emissionen), med stor sannolikhet som följd av försäljningar av någon eller några av dessa huvudägare. Givet att det redan var känt att dessa ägare i alla fall knappast skulle utnyttja dessa i någon hög grad, och om nya aktieägare istället kan tillkomma genom teckning av rätterna, så torde det dock snarare öka chansen att emissionen blir framgångsrik. Garantiteckningar och teckningsförbindelser uppgår till 34 % av emissionen. Utfallet i emissionen är den viktigaste faktorn för kursutvecklingen på kort sikt (teckningstiden löper t o m 22 november) och därefter kommer ett förväntat godkännande att starta fas I-studien.