SensoDetect

Planen var att 2011 skulle vara ett år av validering och att 2012 skulle bli ett år av marknadsföring.
Dagens rapport bjuder inte på några överraskningar att tala om. Vi har redan fått förklarat för oss att stora betalda studier förra året gjort att vi i år får negativ tillväxt. En ytterligare titt på siffrorna ger dock vid handen att bolaget har en extremt låg burn rate med tanke på att flera anställda tillkommit. Kassan är välfylld och med rådande burn rate klarar sig bolaget länge.
SensoDetect tycks vara fast i regulatoriska processer och annan byråkrati och det blir mer och mer tydligt att vi alla, inklusive bolaget missbedömt tidsåtgången för dessa processer. SensoDetect söker genomföra ett paradigmskifte inom, i första hand, psykiatrisk vård. De försöker föra fram en metod som endast de själva är experter på och möts av byråkrati i form av etiska nämnder, regulatoriska myndigheter och skeptiska publikationer. Detta är såklart helt nödvändigt men också väldigt frustrerande för en entreprenör (eller aktieägare). Mycket av tiden går åt till att hantera byråkrati istället för att föra ut metoden på marknaden. Sätter vi de regulatoriska förseningarna åt sidan så ser det riktigt bra ut. Förhandsbeskeden från Tyskland pekar i rätt riktning precis som alla andra studier vi hört talas om. Att publicering dröjer är olyckligt, men ingen katastrof. Det viktigaste är trots allt att vi fått metoden validerad och det tycks, även om man måste läsa lite mellan raderna, ha skett. Närmast står vi förhoppningsvis inför ytterligare expansion av SensoDetects affär. Dels borde validering och godkännande av SensoDetect Pharma/Science vara färdigt de närmsta månaderna också besked i demensstudien förväntas även om vi börjar tro att det snarare är vädret än kalendern som styr begreppet höst i Lund. Även publicering av multicenterstudien för schizofreni borde publiceras inom de närmsta månaderna.
Vi står fast vid att bolaget är bland de mest intressanta vi någonsin analyserat och vi tycker inte att aktiekursen förtjänat den kräftgång vi sett sista tiden. Den allmänna marknaden har självfallet spelat in men styrelsen bör också rannsaka sig själva när det gäller marknadens möjligheter att skapa sig en rättvisande bild av vad som händer i bolaget. Vi har sett flera incidenter som tyder på någon form av informationsfobi. Kvartalsrapporter innehållande tillräckligt med nyheter för flera pressreleaser och närmast anemiska pressreleaser utan någon som helst kringinformation. Det hade ju inte skadat någon om de till exempel talat om vad förhoppningen med Kanadaresan var och hur långt de kommit. Vidare var ju den engelska versionen på pressreleasen mer givande än den av bolaget översatta releasen. På samma sätt tonades möjligheten ner i pressreleasen som skickades i samband med kongressen i Berlin i våras. I postern nämndes möjligheten att använda tekniken vid medicinering, men detta hade tagits bort i pressreleasen till finansmarknaden. Vi kan inte säga om detta är ett uttryck för försiktighet eller en ovilja att bygga upp förväntningar, men bolagets ägare förtjänar att hållas underrättade och har man nu valt att leva sitt liv som noterat bolag får man ta följderna av detta. Med detta inte sagt att det ska skapas tomma nyheter som en del bolag gör men även de aktieägarna som inte jobbar i bolaget eller sitter i styrelsen förtjänar information om vad som händer i SensoDetect