SensoDetect

Dagens rapport visar att SensoDetect fortfarande står i stand by inför publicering av studieresultat. En omsättning på 100 000 i månaden är inget som imponerar men å andra är det ingen som äger aktier i bolaget baserat på vad de intäktsmässigt ska prestera i år. Det finns självklart en liten fara i att försöka sälja diagnosstöd utan studier i ryggen, men det lär inte heller vara så att omsättningen exploderar bara för att det presenteras en studie. Stora studier som genomfördes förra året förklarar tappet i omsättning och bolaget vidhåller att de fortfarande har sina kärnkunder kvar. Potentiella nya kunder väntar uppenbarligen på att de nya studierna skall publiceras.
När vi talar om studier så verkar förhoppningen om att allt skulle vara inskickat innan halvårsskiftet ha kommit på skam. Tangenterna som stavar försening är lite mer slitna på Smallcaps tangentbord än de som skriver positivt överraskad….. ADHD-studien är färdig för SensoDetects del och nu ligger resten i händerna på dem som ska slutföra manuskriptet och sedan hos den tidskrift som ska publicera. SensoDetect har jobbat med data från Pfalzklinikum (schizofreni)och Umeå under perioden men det framgår inte i vilken mån det är slutfört. Dock kommer umeåstudien (bipolär) att skickas in för publicering under tredje kvartalet.
Det är frustrerande för aktieägarna att vänta på publicering men sanningen är nog att det kommer att ta tid. SensoDetect rör sig i ett väldigt nytt område där det egentligen inte finns andra experter än de själva. Samtidigt har deras studier potential att revolutionera psykvården och detta gör gissningsvis inblandade publikationer extra försiktiga. Det kommer att ta tid att få studierna publicerade för att tidskrifterna vill vara absolut säkra på att allt är rätt. Schizofrenistudien rörande 152 individer är redan inskickad och enda sättet SensoDetect kan skynda på är att snabbt svara på eventuella frågor.
Vad som kanske inte är en nyhet för de riktigt insatta är SensoDetects lilla inbrytning på demensområdet där de säger sig ha för avsikt att presentera en studie i höst. Detta är intressant på många plan. Dels innebär det en breddning när man drar sig mer åt neurologi men också för att det kanske kan finnas en stor ekonomisk potential inom demens. I en svensk studie som presenterades i våras avslöjades att fler än var tredje patient med demensdiagnos är feldiagnostiserad och därmed potentiellt felbehandlas. Om det visar sig att SensoDetect hittar ett sätt att ställa diagnos ligger alltså vägen öppen för att försöka kartlägga de uppemot 70 olika demenssjukdomar som finns. Framför allt kan det vara viktigt at kunna hitta de grupper som faktiskt kan bli bättre av den medicin som finns tillgänglig. Vi föreställer oss att neurologer är mer öppna för teknologi och att det, om det visar sig att SensoDetect är något på spåren, kan tänkas komma intäktsströmmar från denna sida av vetenskapen.
Bolaget meddelar också att det tagits flera konkreta steg mot lansering i Kanada vilket får ses som ett relativt stort steg. Kanada ligger betydligt närmre det europeiska systemet när det gäller godkännandeprocess för medicinteknik men är samtidigt så långt bort att det förmodligen behövs en partner.
Vi förstår aktieägarnas frustration men vill samtidig påminna om att det gång på gång visat sig att tålamod är av yttersta vikt när det handlar om bolag på väg att göra genombrott. Inget har i sak förändrats bara försenats.