Dignitana
Enligt ett pressmeddelande har ”styrelsen i Dignitana AB […] beslutat att förbereda för en avknoppning av dotterbolaget BrainCool AB genom utdelning till aktieägarna”. Syftet är att få renodla verksamheterna i Dignitana AB respektive Braincool och ge verksamheterna tydligt fokus. Beslutet grundar sig bland annat på gynnsamma resultat från pågående studie med Braincool i Skottland där effektivitet i nedkylningen utvärderas.
Det är en gammal ”börssanning”, som det finns stöd för i ett flertal källor i finansiell litteratur, att bolag i avknoppningssituationer i genomsnitt tenderar ha en bättre utveckling än marknaden i stort. Separata verksamheter kan röna bättre uppskattning från aktiemarknaden. Vissa investerare kanske föredrar att ha exponering mot tillväxtmöjligheter som är mer närliggande i tid, i det här fallet i form av Dignicap medan andra lockas mer av den potential som Braincool utgör på längre sikt då utrustningen är potentiell livräddande och ligger högre upp i vårdens näringskedja. En avknoppning kan skapa mer renodlade investeringsmöjligheter för båda dessa läger. Det ligger också ett signalvärde i att styrelsen uppenbarligen inte anser att dessa verksamheter har rätt värdering under samma tak idag. Uppvärderingen av Medfield Diagnostics den senaste tiden, vars verksamhet också riktas mot stroke, kan sägas understryka detta. Innan gårdagens besked värderades Medfield till lika mycket som hela Dignitana. Det finns andra rent företagsstrategiska överväganden som kan ligga bakom och som Dignitana själva antyder. Utvecklingen av Braincool tynger Dignitanas resurser, resultat och kassaflöde i dagsläget. Samtidigt är potentialen på sikt inom terapeutisk kylning mycket stor, sannolikt större än för skalpkylning även om marknaden fortfarande är i sin linda. Det finns även exempel på att avknoppningar kan förenkla regulatoriska processer för den ena eller kanske båda parter, och det skulle kanske kunna gälla Dignitana FDA-process i USA även om det är mer spekulation från vår sida.
En viktig fråga är givetvis om Braincool är redo att stå på egna ben mot bakgrund att bolagets projekt ändå fortfarande ligger i en förhållandevis tidig utvecklingsfas. Här får vi först och främst avvakta styrelsens egen utvärdering men det är ändå allt annat lika även i detta avseende ett positivt signalvärde att en avknoppning övervägs vid denna tidpunkt. Vi tror inte att man skulle överväga att lämna Braincool i sticket bara för att försöka minska kortsiktig osäkerhet, området torde vara för värdefullt för det, men vi vet idag inte mycket om vad Braincool de facto lyckats åstadkomma och om det ska skapas ett intresse för aktien kommer mer information att behövas, information som Universitetet i Edinburgh ”äger” tills den är publicerad. En inte allt för vågad gissning är att Braincool, beroende på kapitalisering, skulle kunna hamna på ett börsvärde runt 40-60 MSEK initialt vid en notering, vilket motsvarar ca 4-6 SEK per aktie. Detta resonemang bygger på jämförelse med andra liknande bolag som introducerats och inte på någon djupare värderingsansats av möjligheter och hot. För det senare hänvisar vi till vår analys från i våras.
En möjlig avknoppning förändrar dock inte situationen att Dignitanas kassa och balansräkning är i behov av förstärkning. Att dela ut enligt Lex Asea är komplicerat och frågan är om Dignitanas balansräkning i dagsläget tål en avknoppning. Samtidigt är det av vikt att BrainCool inte tappar takten i utvecklingen så en snabb utredning är önskvärd ur alla perspektiv. En uppkapitalisering via teckningsoptionerna vid 100 % lösen skulle förmodligen räcka en bit, men sedan behöva följas upp med ytterligare kapitalinjektioner för Braincool.
Smallcap är positivt inställda till en avknoppning för att synliggöra värden men några pusselbitar måste falla på plats innan den kan bli en realitet. Först måste finansiering finnas på plats för båda bolagen. Vi bedömer att Braincool kommer att behöva 12-15 MSEK för att utveckla det semiportabla systemet samt klara den dagliga driften under rimlig tid. Dignitanas kapitalbehov är mer höljt i dunkel och självklart beroende av försäljningen men det behövs pengar för att bolaget ska ha en rimlig finansiell rörelsefrihet. Vidare kommer Braincool att behöva en fungerande infrastruktur och en operativ VD, helst med erfarenhet från medicinteknik.