Dignitana
(Efter kontakt med bolaget har andra och fjärde styckena ändrats jämfört med tidigare version av denna kommentar)
Dignitanas rapport innehåller (som vi vid det här laget vant oss vid) ömsom vin och vatten. Omsättningen är klart lägre än vi räknat med, samtidigt som positiva besked inte saknas heller. Finansiellt ser det ut som ett baktungt år, och givet att Sysmexleveranser kan komma igång i ett bättre tempo och med en möjlig Kinalansering inom räckhåll så borde det finnas goda förutsättningar för en klar förbättring under resten av året men osäkerheten har definitivt ökat.
Det vore knappast en Dignitanarapport om oklarheter saknades och mer specifikt är den låga omsättningen förbryllande, i synnerhet i kombination med en skrivelse att de första 45 leveranserna till Sysmex genomförts. Förklaringen är att bolaget när de skriver att de första 45 systemen har levererats till Sysmex inkluderar utbyte av de 30 system som skeppades redan under 2012 och som man fakturerade då. Dessa 30 system har sedan tagit tillbaka till lagret, för försäljning till andra marknader, och ersatts med den nya Sysmexspecificerade versionen. 45 system har således de facto levererats till Sysmex under detta år men faktureringen gjordes till stor del under 2012. Av detta skäl syns inte några Sysmexintäkter i 2 kv. även om leveranserna från Partnertech till Sysmex således fungerat i stort enligt plan, och de gamla systemen från Sysmex förklarar det höga lagret. Som bekant fick Dignitana en order på 115 Dignicap från Sysmex vid årsskiftet och det skulle således återstå 100 system i denna orderstock. Om vi vidare spekulerar i att dessa 100 system kan levereras under resten av året skulle det räcka en bra bit tillväxtmässigt. Ett intäktsmässigt svagt första halvår och en mer utdragen process i Kina än väntat gör dock att vi nu bedömer att omkring 30 MSEK är en mer rimlig omsättning att räkna på för helåret mot tidigare prognos om 40 MSEK även om osäkerheten är stor.
Skrivningarna i rapporten andas i övrigt optimism. Vad gäller den kinesiska marknaden har processen dragit ut på tiden men nu uppges att ansökan om marknadsgodkännande är inlämnad och att ett godkännande väntas under hösten. Dignitanas fokus ligger på en lansering i Kina under innevarande år. Som tidigare meddelats har den slutliga kliniska studien i USA inför en PMA-ansökan till FDA påbörjats och även breddats till fler kliniker. Australien är en ny marknad som redan burit frukt i ett antal systembeställningar. Frågan om försäkringsersättningar för skalpkylningar har varit på tapeten nyligen och även om den är lite tidigt ställd då PMA i USA inte är på plats ännu ser bolaget med tillförsikt på processen och har fått redan positiva besked från andra marknader som Tyskland och Storbritannien.
Att takten av fakturerade leveranser har visat sig fortsatt trög under första halvåret sätter fokus på finanserna. Dignitana hade knappt 5 MSEK i kassan vid halvåret och även om tidpunkt för positivt kassaflöde inte torde vara så långt bort så är man inte där ännu och satsningar på USA och Braincool är naturligtvis inte gratis. Stämman beslöt vid gårdagens extramöte att sänka lösenkursen för utestående teckningsoptioner till 18 SEK. Styrelse och ledning har uttalat avsikt att teckna vilket i så fall skulle innebära att ca 30 % av optionsinlösen redan vore i hamn om dessa utnyttjar samtliga sina optioner, men man ställer sig som utomstående frågande till varför styrelsen valde en lösenkurs som låg över aktiekursen för dagen och inte satsade på en lösenkurs som hade garanterat ett bredare deltagande.
Sammanfattningsvis saknas det inte möjliga triggers, samtidigt som en ökad visibilitet på intäktssidan och kassasituationen givetvis vore önskvärd. Vi har dock trots viss förvirring angående redovisade intäkter nu beskedet att leveranserna till Sysmex fungerar och dessa borde rimligtvis kunna generera de facto bra intäkter resten av året.