Dignitana
Dignitana lägger ett lyckat bröstcancermöte i St.Gallen till handlingarna. Bolaget ställde ut sin produkt och höll i ett satellitmöte med talare från bland annat:
Kato Breast Surgery Clinic, Japan,
UCSF, USA
Gemeinschaftspraxis für Hämatologie und Onkologie; Bochum, Tyskland
Kings College Hospital; London, Storbritannien
Flera av talarna presenterade posters på kongressen. De posters som rörde skalpkylning på kongressen var följande:
Efficacy of scalp cooling not dependent on hair type K. Saltmarsh
I en studie innehållande 15 patienter med icke europeisk eller asiatisk bakgrund fann Saltmarsh att effektiviteten inte har med hårtyp att göra.
Evaluation of DigniCapTM system for the prevention of chemotherapy-induced hair loss in breast cancer patient, M. Kato, A. Sakuyama, R. Imai, T. Kobayashi.
I studien som innehåller 359 patienter visades att DigniCap är en effektiv och säker metod för att minska håravfall vid cellgiftsbehandling. Som vi tolkar resultaten slipper 96 % peruk. Studien löper från 2007 och innebär därmed att både gamla och nya system använts.
Efficacy and safety of scalp cooling to prevent chemotherapy (CTX) induced alopecia: A review of available data, H.S. Rugo, M. Melisko
Studien som är utförd vid UCSF har sammanställt studier utförda mellan 1973-2009 på sammanlagt 4000 patienter och konkluderar att skalpkylning är en effektiv metod för att förhindra håravfall, att graden av håravfall kan bero på typ av cellgift samt att skalpkylning inte verkar öka risken för skalpmetastaser. Intressant är också att se hur UCSF försöker rangordnar prestanda mellan olika system och att DigniCap verkar vara den i särklass bästa. Detta tillsammans med det paradigmskifte som verkar ha skett inom synen på quality of life i allmänhet och håravfall i synnerhet gör att det finns all anledning att se ljust på Dignitanas framtid.
Vidare är det värt att nämna att en av slutsatserna som drogs av bröstcancerkongressens expertpanel när kongressen skulle sammanfattats var att håravfall hittills har underskattats som ett allvarligt problem för bröstcancerpatienter och att det behövs mer fokus på förbättrad livskvalitet.