Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
att det inte finns något påvisbart samband mellan börsens aggregerade p/e-tal och avkastning framöver?
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Rapport 1 kv 2010 - 2010-05-18

Det går inte jättebra för Ellen. De hävdar, och har så gjort under en längre tid, att intresset för deras probiotiska tampong är stort, men det intresset tycks vara på ett mer akademiskt plan eftersom försäljningen minskar till ungefär hälften av vad den uppgick till förra året. Marknadssatsningar senareläggs heter det för andra kvartalet i rad. Tillväxten under hela förra året var 7 %, alltså mindre än probiotikamarknaden i stort som växer med ca 10 %.

 

VD Monica Walter hävdar att andra kvartalet kommer att vara det bästa någonsin och kanske blir det så. För att mjuka upp marknaden inför en usel rapport valde Ellen att strax innan skicka ut uppgifter om ett avtal som ska ge dem marknadsföring mot att bolaget som står för marknadsföringen får del av försäljningen. Ellen hävdar att avtalet är värt 100 MSEK och frågan man ställer sig är för vem? 100 MSEK för Ellen? Eftersom det sannolikt inte är en välgörenhetsorganisation som står för marknadsföringen kommer Ellen att få betala på ena eller andra sättet och om avtalet är värt 100 MSEK är det sannolikt att det rör sig om stora pengar.  Avtalet sätter dock fingret på vad som har varit ett av de stora problemen för Ellen, nämligen marknadsföringen eller bristen därpå. Marknadsföring till konsument kostar stora pengar och det är pengar som inte Ellen har eller har haft och om de nu genom ett byte mot del av omsättning kan få ökad exponering kan det vara en riktig lyckträff . Vad vi ställer oss lite undrande till är värdet av denna marknadsföring. Ellen sätter ett värde på 100 MSEK, dvs ca 13 gånger förra årets försäljning. Hur stor del av omsättningen får de då ge bort? Det vet vi inte, men om vi skulle ge bort marknadsföring för 100 MSEK skulle vi nog vilja ha vissa försäkringar om att få tillbaks dessa pengar.

 

Ellen säger en sak och deras siffror säger en annan, och så har det varit ganska länge nu. Kanske kan det lossna med hjälp av massiv marknadsföring, men det ser lite för bra ut för att vara sant. Bolaget har trots allt ett börsvärde på 125 MSEK och då krävs det lite mer än fagra löften. Det går inte att se att bolaget gör vinst under överskådlig tid och ännu har de inte presenterat någon studie på att deras bakterie faktisk är bättre än andra som marknadsförs för samma ändamål.  Vi förundras också över att bolaget inte lyckats ta fram en produkt som kan användas under tiden för ickemenstruation. Den marknaden är trots allt mer än tre gånger så stor.

 

Kassan är för ovanlighetens skull välfylld och ser ut att räcka ett slag med nuvarande burnrate, men egentligen skulle företaget behöva satsa mer på såväl forskning som marknadsföring. Bolaget startades för tio år sedan, lanserade sin första produkt för sju år sedan och är fortfarande att räkna som ett förhoppningsbolag. Det ligger dessutom redan stora förhoppningar i aktiekursen. Vi håller oss forsatt borta från aktien.


Tidigare kommentarer
Tuff konkurrens 2010-09-23
Rapport 1 kv 2010 2010-05-18
Rapport q4 2010-02-21
Rapport q3 2009-11-19
Rapport q2 2009-08-25
Rapport q4 2009-02-19
Nytt avtal 2009-02-04
Svar på Tal 2008-11-29

Dela med dig
Fakta Ellen
NoteringFirst North
Ticker / kodELN
Antal aktier35,8 milj
VDMonica Wallter
StyrelseordförandeChristian Forsman
Största ägareBanque Öhman S.A
http://www.handinhand.nu/