Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
att det inte finns något påvisbart samband mellan börsens aggregerade p/e-tal och avkastning framöver?
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Rapport q4 - 2010-02-21

Detta har hänt sedan sist:
Ellen fick en stororder från Kina, kursen rusade, bolaget gjorde nyemission. Storordern från Kina har inte preciserats i antal kronor och kan i princip betyda vad som helst. Exempelvis skulle en order om 4 MSEK betyda ett halvårs omsättning och därmed räknas som stororder med lite god vilja. Det var nog dock inte detta aktieägarna tänkte sig utan snarare det gamla fina resonemanget: Det finns över en miljard kineser hälften av dessa är kvinnor och av dessa har x antal procent problem med underlivet och om bara en bråkdel av dessa köper Ellens tamponger så blir bolaget otroligt framgångsrikt.  
”Försäljningspotentialen i Kina är därmed mycket stor. I Sverige säljer Ellen cirka en halv Ellen-tampong per kvinnlig individ. Om försäljningen uppnår en femtedel av den nivån i Kina, det vill säga 0,1 tampong per kvinna skulle 60 miljoner probiotiska tamponger per år vara en möjlig nivå att uppnå” En intressant jämförelse som massor av företag gjort innan Ellen, men få eller inga har lyckats uppnå (med det resonemanget borde ju Arla sälja filmjölk i Kina). Det ska också påpekas att det tagit Ellen 8 år att uppnå 0,5 tampong per Kvinna i försäljning, så det är svårt att tro att det stora genombrottet kommer i år eller nästa.

För flera år sedan lanserade Biogaia sitt första avtal i Kina och försäljningen därifrån är fortfarande inget att hänga i julgranen. Smallcap vill nog helst se återkommande försäljning innan vi tycker att kursen ska dra iväg.
2009 års omsättning landade på ca 7,9 MSEK upp ca 7 %. Förlusten landade på -9,7 MSEK och kassaflödet från den löpande verksamheten på -7,7 MSEK. Kursuppgången vid kinanyheten gjorde att Ellen för en gångs skull kunde ta in rejält med kapital och de borde nu ha runt 20 MSEK i kassan, pengar som borde räcka två år om inte kostnaderna ökar avsevärt. Dock ser det ut som om bolaget har för avsikt att höja marknadsföringsbudgeten och dessutom lägga en del pengar på produktutvecklingen vilket gör det svårt att sia om burnrate.

Emissionen innebar en rejäl utspädning och dagens börsvärde på 115 MSEK ställer en del krav på bolaget. Det är tydligt att marknaden förväntar sig betydligt större tillväxt än 7 %. Vi har tidigare sagt att bolaget behöver öka sin omsättning 4-5 gånger för att hamna på breakeven och årets sista kvartal visar inga tecken på att detta kommer att ske i närtid. Därmed inte sagt att det inte kommer att ske, men det är i dagsläget ytterst svårt att säga hur lång tid det eventuella genombrottet kommer att ta. Vi tycker fortfarande att det krävs mer bevis i form av ökad försäljning för att göra aktien intressant.


Tidigare kommentarer
Tuff konkurrens 2010-09-23
Rapport 1 kv 2010 2010-05-18
Rapport q4 2010-02-21
Rapport q3 2009-11-19
Rapport q2 2009-08-25
Rapport q4 2009-02-19
Nytt avtal 2009-02-04
Svar på Tal 2008-11-29

Dela med dig
Fakta Ellen
NoteringFirst North
Ticker / kodELN
Antal aktier35,8 milj
VDMonica Wallter
StyrelseordförandeChristian Forsman
Största ägareBanque Öhman S.A
http://www.handinhand.nu/