Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Är du intresserad av formationer inom den tekniska analysen så har Bulkowski i sin bok ”Encyclopedia of Chartpatterns” undersökt alla möjliga varianter.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Micro Systemation

Rapport 3 kv. 2011 - 2011-10-21

MSABs rapport bjöd på en blandad kompott. I den positiva vågskålen finner vi att omsättning och resultat före tredje kvartalet var bättre än väntat. Trots frånvaro av rapporterade storordrar lyckades man landa ett antal mellanstora ordrar i USA vilket gav en stark tillväxt i regionen. Många lite mindre ordrar förefaller vara bättre ut mixsynpunkt än ett fåtal storordrar vilket återspeglas i en stark bruttomarginal för perioden.


I den negativa vågskålen ligger dämpade utsikter för helåret då man bedömer att blir svårt att matcha försäljningen för fjärde kvartalet förra året och därmed spås en något lägre försäljning på årsbasis. Den federala upphandlingssäsongen är över i USA vilket tillsammans med en svagare konjunktur i Europa minskar möjligheterna till att leveranser exempelvis motsvarande förra årets block om 400 system ska ramla in innan årsskiftet.


Nettoeffekten blir att vi drar ned estimaten. Vinsten för 2011 kommer med stor sannolikhet bli lägre än förra året enligt vår bedömning. Dagens ”mjuka” vinstvarning förefaller visserligen ha legat i korten med tanke på den svaga kursutvecklingen den senaste tiden och givet den positiva reaktionen på rapporten. Troligen kan bruttomarginalen bli bra för 4 kv men detta lär ätas upp av högre fasta kostnader främst pga personalexpansion och framförallt riskerar försäljningen bli väsentligt lägre av bolagets utsikter att döma.  Vad som väntar under 2012 är svårt att sia om. Behovet av ”digital forensics” är knappast minskande men budgetrestriktioner kan leda till att kundernas inköp skjuts upp. Att bolaget fortsätter anställa i hög takt tyder på optimism men denna satsning kan givetvis slå fel om försäljningen viker. Mycket tyder på att de stora svängningarna i omsättning och resultat mellan kvartal kommer fortsätta.


Med våra prognoser värderas aktien till ca PE 15 på 2011 års vint vilket är i linje med historisk genomsnittlig värdering. Givet svaga utsikter för 4 kv förefaller potentialen i alla fall på kort sikt begränsad. Samtidigt: Beaktat historiken med vinstvarningar från MSAB som sedan istället följts av stora positiva resultatöverraskningar är  en brasklapp på sin plats och med korta ledtider mellan order och leverans kan någon enstaka stororder snabbt förändra situationen till det ljusare.


Tidigare kommentarer

Dela med dig
Fakta Micro Systemation
NoteringSmall Cap
Ticker / kodMSAB
Antal aktier17,7
VDJoel Bollö
StyrelseordförandeHenrik Tjernberg
Största ägareHenrik Tjernberg
http://www.handinhand.nu/