
Under de senaste månaderna har vi alla läst analyser som speglar optimism både hos analytiker och ekonomer som i stort sett alla pratar om att det har vänt och att börsen skall upp under 2010. Optimismen har tom nått så långt att man på framsidan i Aftonbladet har rubriker som visar hur man skall bli rik på aktier under innevarande år. Självklart hoppas vi naturligtvis att alla dessa prognoser slår in och med råge överträffas, dvs att den aggregerade optimismen fortsätter dominera. Men vad tror du kommer att ske om börsen trots allt skulle fortsätta ned under de kommande veckorna? Jo, då kommer vi att få se betydligt fler rubriker i stil med vad vi kunde läsa i går på AffärsVärlden:
”Stor risk för double-dip i USA”
Det är nämligen så här att det inte är rubrikerna och nyheterna som styr börsen; utan riktningen på börsen kommer till stor del att styra nyheterna, dvs om vi skulle få en fortsatt svag börs under de kommande månaderna ja då kommer man att fokusera på negativa nyheter. Den traditionella utgångspunkten för de flesta analytiker och bedömare av börsen är att det är externa event som styr trenderna på börsen, t ex ekonomiska nyheter, politiska beslut osv. Man menar alltså att det är exogena faktorer som skapar rörelserna. Vi som analyserar de psykologiska attityderna utgår istället ifrån att det inte är exogena variabler som driver börsen, dvs jag tror inte på de förklaringar om börsens upp- och nedgångar som vi i stort sett varje dag kan läsa om i media. Visst kan det bli en ökad volatilitet i samband med ny information men det är sällan nya trender skapas som en följd av detta. Trenden definieras inte av nyheter, trenden definierar snarare nyheterna. Min utgångspunkt är att vi människor tolkar all ny information genom våra personliga filter. Är vi positiva och optimistiska till framtiden tenderar vi att tolka ny information på ett sätt. Är vi istället negativa tenderar vi att tolka ny information på ett annat sätt. Bakom kursfluktuationer finns naturligtvis fakta (eller nyheter) men vid tolkningen av dessa fakta är det alltså psykologin som styr. Det är alltså inte innehållet i nyheten som dikterar utvecklingen för börsen utan snarare de ”glasögon” vi aggregerat har på oss, när informationen kommer, som påverkar.
Mitt sätt att se på börsen är att våra aggregerade attityder till framtiden (animal spirits) är den verkliga drivkraften bakom den ekonomiska utvecklingen och den bästa barometern eller sociometern, börsen, vände som bekant upp för 12 månader sedan. När vi är positiva tenderar vi att vara mer benägna att konsumera, villiga att ta risker och spekulera, vi tar gärna på oss krediter osv osv – dvs alltså själva grunden för en ekonomi i tillväxt. När vi är negativa till framtiden är vi inte lika villiga att konsumera, vi vill absolut inte ta risker och spekulera på börsen, vi är obenägna att ta på oss mer krediter eller lån osv osv - grundstommen för en ekonomi i utförbacke (se diagram). I min värld är det alltså inte ekonomin som leder eller driver börsen utan börsen är en barometer för den psykologi som råder i samhället och om den psykologin är positiv kommer detta senare att ge utslag i den ekonomiska statistiken och omvänt. Det är alltså av den anledningen ekonomisk statistik i stort sett alltid ”laggar” börsutvecklingen och har gjort så under de senaste 100 åren. Nobelpristagaren George Akerlof och professor Robert Schiller skriver följande angående detta:
”Causality tests for several countries suggest that current measured confidence does feed future GDP…”
Börsen är alltså i min analytiska värld ett instrument för att mäta den aggregerade psykologin (animal spirits eller konfidensnivån) i samhället. Börsen går upp som en följd av en stigande aggregerad konfidensnivå och faller när nivån av optimism faller. Och ekonomin? Ja, den följer efter. Detta här är alltså den analytiska platå jag står på när jag analyserar börsen, dvs när jag analyserar börsen tittar jag på data över börsen och den psykologi som styr börsen. Jag skulle vilja säga att 90 procent av analyskåren gör precis tvärt om. Skulle det bli så att börsen går in i en större nedgång ja då kommer ekonomin sannolikt att följa efter och då kommer vi att få se fler rubriker som den ovan men där är vi inte än. Men om det nu skulle ske så vet vi inte bara varför utan vi kommer också att vara i alla fall mentalt förberedda.
Denna krönika är ett samarbete med randomwalk.se