Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Månadsskifteseffekten är ett fenomen som dokumenterats i flera studier (åtminstone på S&P500) och som innebär att aktier återkommande förefaller ha bättre avkastning under den sista dagen och de fyra första dagarna i månaden jämfört med andra perioder.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Stabila aktier när börsen faller

Vi ska inte börja ge konkreta aktietips men däremot ska vi diskutera rubriksättningar.

Det är alltid bra att påminna sig själv om media och analytikers roll. Media säljer lösnummer eller internetexponering. Analytiker vill generera affärer. Båda dessa sysselsättningar innebär att de har ett gott incitament att fånga vår uppmärksamhet. Av den anledningen är det inte ovanligt att vi i oroliga börstider ser rubriksättningar på analyser och artiklar i stil med: "En stabil aktie när börsen faller" eller "En aktie att hålla fast vid när börsen skakar". En google-sökning bevisar poängen.

Hur ska vi förhålla oss till detta? Svaret är enkelt: vi ska se igenom det precis som vilken annan reklam som helst. Jag betvivlar dock inte att skribenterna har ärliga avsikter. 

Vi använder oss av ramverket: marknad - sektor - bolag, när vi försöker avgöra vad som driver en aktie. Lite slarvigt säger vi att 7 av 10 aktier går i samma riktning som börsen med tillägget att det snarast är 8,5 av 10 i svåra tider. Korrelationen mellan enskilda aktier och börsen som helhet ökar avsevärt i oroliga tider. Den tendensen har blivit än mer tydlig på senare år. Varför är det så? Vi menar att alla alla aktier är en källa till likviditet. I oroliga tider finns det inget förvaltare värdesätter mer än likviditet. Räkna således inte med att det finns speciellt många stabila aktier att placera pengarna i när börsen dyker. Onekligen finns det aktier som faller mer och andra aktier som faller mindre, men riktningen är densamma. Se upp där nere!


Denna artikel är hämtad från e2trading.com.


Tidigare krönikor