Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Priset på en tulpanlök gick från 60 gulden till 10 cent inom loppet av ett par månader under tulpanlökskrisen på 1630-talet.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Greed is good

Året är 1987, i filmen Wall Street håller Gordon Gekko ett tal på Teldar Papers bolagsstämma….

“The point is, ladies and gentleman, greed is good. Greed works, greed is right. Greed clarifies, and captures the essence of the evolutionary spirit. Greed in all of its forms – greed for life, money, love and knowledge has marked the upward surge in mankind – and greed, mark my words, will save not only Teldar Paper, but also the other malfunctioning corporation called the USA.”

Gekkos syfte är att ta över Teldar Paper och stycka bolaget, och på så sätt göra en saftig vinst.

Jag är övertygad om att Gekko har rätt. Greed is good – girighet är bra. Jag skulle vilja gå så långt som att säga att girighet är nödvändigt. Girighet är det som driver oss att uppfinna, utveckla, sträva, arbeta och nå längre. Om girighet inte var möjligt skulle världen sannolikt inte kommit förbi stenåldern. För oss som traders och investerare är det girighet som får oss att spendera timmar och dagar för att hitta nästa investering. Det är girighet som driver oss att verkligen försöka förstå hur marknaden fungerar, m a o är det sannolikt girighet som gör att just du nu läser denna text. Min poäng torde vara tydlig.

Men girighet är inte bara bra, girighet är också vår värsta fiende. Det är girighet som får oss att jaga aktier som redan är överköpta och överägda. Det är girighet som får oss att satsa för mycket i en investering eller trade. Girighet leder till för stort risktagande.

Girighet är således livsviktigt och vår värsta fiende. Hur gör vi för att nå fördelarna med girighet, samtidigt som vi begränsar de negativa aspekterna. Svaret är enkelt: genom självkontroll. Låt girighet på ett övergripande plan vara anledningen till att du är trader/investerare. Sug ut drivet som girighet innebär i form av att ständigt försöka bli bättre och finna bra affärsmöjligheter. Ta därefter kontroll över girigheten i trade management och money management. Rent praktiskt låter det sig göras genom att t ex följa en skriven affärsplan/tradingplan. Att agera efter en plan flyttar fokus från pengarna till själva processen.

Denna krönika publicerades först på e2trading.com


Tidigare krönikor