Den Grekiska filosofen Herakleitos lär ha sagt att ”Man kan inte stiga ner två gånger i samma flod…”. Panta rei är ett grekiskt uttryck för att ”allting flyter” och med detta menas att allt ständigt förändras. Det är därför man säger att man aldrig kan bada i samma flod två gånger, floden förändras. För ca 2500 år sedan pratade Siddhartha Gautama (mer känd som Buddha) om Anicca, dvs om att alltings föränderliga natur. Alla stora visdomsmästare har pratat om samma sak, dvs naturlagen som innebär att allting ständigt genomgår en förändring.
Vad har detta med börsen att göra? Kanske du undrar lite misstänksamt. Jo, trading/börshandel handlar nämligen om att agera i en värld av osäkerhet. Oavsett hur väl förberedda vi är och hur bra analys vi gör så kan vi inte styra hur marknaden utvecklas. Ingen har 100 procent rätt i sina analyser över en lång period vare sig du sysslar med teknisk- eller makro- eller fundamental aktieanalys. Analys är inte bevis, utan all analys baseras på sannolikheter och dessa sannolikheter kan aldrig vara 100 procent.
För många kan det vara mentalt svårsmält att inte ha kontroll. I tradingen kan vi inte, som inom många andra områden, kavla upp armarna och jobba hårdare för att ta oss ur en period av usel utveckling. Ibland går det bra och ibland går det helt enkelt bara dåligt. Det finns en ofantlig mängd information som konstant flödar in över oss placerare och analytiker. Det kan vara makroekonomisk data, företagsspecifika nyheter, geopolitisk information eller politisk turbulens och det är i stort sett omöjligt att få ett grepp om allt detta. Det kan också vara vara inflation i Kina, detaljhandelsstatistik i Sverige, budgetoro i USA, revolution i Syrien, ekonomisk kollaps i Grekland, oro i Italien osv osv. Låt oss vara ärliga….det finns ingen som kan ha pejling på allt och dessutom veta hur man skall tolka all ny information. Skall vi övervikta den senaste informationen? Eller är den informationen som kom för ett par veckor sedan viktigare? Eller kanske är nästa månads data den viktigaste. Jag analyserar prisrörelsen och därmed psykologin. I prisrörelsen finns svaret på hur alla placerare aggregerat har agerat vilket illustrerar den psykologi som råder som i sin tur avgör hur man kommer att tolka ny information.