Förra veckan, när jag som vanligt satt på bussen in till jobbet och läste Dagens Industri (den 8 juni, sidan 6), höjde jag intresserat på ögonbrynet när jag läste följande rubrik –
”Forskaren: Solen gör kunderna köpsugna”
Forskaren, som är Jens Nordfält på Handelshögskolan i Stockholm, menar att…
- ”När solen skiner blir vi gladare och ju gladare vi är desto mer köper vi”.
Vidare kunde vi läsa att…
- ”Ju bättre folk mår när de tänker på din produkt, desto bättre för affärerna. Om man kan välja att träffa kunderna en solig eller en regnig vecka är den soliga bäst”.
Mitt sätt att se på börsen är, som du säkert redan vet, att våra aggregerade attityder till framtiden (animal spirits eller social mood) är den verkliga drivkraften bakom våra beslut och vårt agerande. Börsen är en av de viktigaste och bästa mätarna av denna aggregerade psykologi. När vi är positiva (och börsen som en konsekvens av detta stiger) tenderar vi att vara mer benägna att konsumera, villiga att ta risker och spekulera, vi tar gärna på oss krediter osv osv. När vi är negativa är vi inte lika villiga att konsumera, vi vill absolut inte ta risker och spekulera på börsen, vi är obenägna att ta på oss mer krediter eller lån osv. I min värld är det alltså inte ekonomin som leder eller driver börsen utan börsen är en barometer för den psykologi som råder i samhället. Om den psykologin är positiv kommer detta senare att ge utslag i den ekonomiska statistiken och omvänt. Det är alltså av den anledningen ekonomisk statistik i stort sett alltid ”laggar” börsutvecklingen och har gjort så under de senaste 100 åren och förmodligen alltid kommer att göra det. Det är alltså viktigt att förstå att det inte är börsen som driver ekonomin. Nej, börstrender är ett symtom drivna av social mood och därför är börsen en bra ledande indikator för många olika typer av ”social actions”, t ex makroekonomi, politiska händelser osv.
Låt oss tänka utanför ramarna för ett ögonblick. Om det nu är så att det är psykologin som förklarar svängningarna på börsen borde det då inte vara så att avkastningen på börsen borde vara bättre vid klara och soliga dagar än vid kompakt molniga dagar? Det är ju bevisat att vi människor är mer positiva när solen skiner, vilket ju Jens Nordfält pratar om i artikeln. För att kolla detta ringde vi upp SMHI och köpte data med 10 års historik. Datan visar graden av klarhet från 0, vilket betyder att inga som helst moln finns, till 8 som visar mörka moln på himlen. Dagsavkastningen på Stockholmsbörsen hade under hela denna 10-årsperiod varit i stort sett noll och granskar vi avkastningen specifikt för de dagar det är helt molnfritt var dagsavkastningen 0,1629 procent per dag, dvs avsevärt bättre än genomsnittet. Med totalt 117 molnfria och soliga dagar ger det en samlad avkastning på 19 procent under dessa 10 år. Granskar vi dagsavkastningen de mest molniga dagarna låg den på strax över noll procent och med 940 molniga dagar gav det en samlad avkastning på totalt 1 procent.
Även om detta naturligtvis inte kan användas i en reell aktiehandel, eftersom edgen är alldeles för liten, så är det ändå intressant att vi har en avsevärt bättre avkastning vid soliga dagar än vid kompakt molniga dagar och orsaken? Ja, kanske är det psykologin.