Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
”How to make money in stocks” enligt flera källor är den mest sålda boken om placeringar genom tiderna.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Vem kan man lita på?

Kommer du ihåg Holabandola-låten ”Vem kan man lita på”…..

 

”då kommer Lille Gerhard hem till mej

och häver sej på tå och viskar,

vem i hela världen kan man lita på?”

 

Varför jag kom att tänka på den låten? Jo, på grund av den variation och bredd i åsikter som f n råder om den amerikanska ekonomin. I april gjordes en undersökning gjord av 400 ekonomer och analytiker och slutsatsen av den Reuters-undersökningen visade att nästan alla var positiva till börsen och ekonomin fram till årsskiftet. I det kortsiktiga perspektivet, under de kommande tre månaderna, är man dock mer osäkra. Sedan finns det ju andra som t ex Robert Shiller som inte är lika positiva till börsen. Och det finns andra extremt smarta och skickliga analytiker som menar att det är enkelt – det skall ned! Frågan är bara när? 

 

Men…vem skall vi lita på? Om vi ska lita på konsensus så skall det upp. Varför? Jo helt enkelt därför att de flesta är positiva. Men vad är det som säger att det skall upp bara för att de flesta är positiva? Läs t ex följande rubriker/kommentarer.

 

•                          Fed chief predicts economy will rebound despite housing woes/AP

 

•                          IMF predicts an energetic world economy / StarTribune

 

•                          World economy in robust health despite US slowdown

 

•                          US Treasury says economy strong / Reuters

 

•                          Job Growth Strengthens Economy / Woshington Post

 

•                          Several Signs the Economy Is Reviving / New York Post

 

När presenteras dessa förhoppningsfulla nyheter, tror du? Förra veckan? Förra månaden eller vid årsskiftet? Fel! Alla dessa kom vid en tidpunkt som var ganska nära toppen 2007. Sentimentsundersökningar har ju visat att ju fler som är optimister desto farligare börsläge.

 

Men vad skall vi då tro? Om vi blickar bortom alla nyheter, experter och analytiker finns det en expert som är bättre än alla andra experter och det är marknaden, d v s S&P 500, Nasdaq och Dow Jones osv. Börsen är nämligen en container som innehåller alla rädslor, förhoppningar, insiderhandel och kunskap som alla placerarna aggregerat besitter. Historien har nämligen visat att börsen är den bästa experten för att förutsäga riktningen på ekonomin. Den är bättre än den bästa experten som världen kan frambringa.

 

Men, utbrister du kanske, hur skall vi då förutsäga börsen?  Svar…”Behöver vi förutsäga börsen? Det finns två skolor inom den tekniska analysen nämligen den prognostiserande skolan och den reaktiva skolan. I den prognostiserande skolan försöker man att se vad som skall hända om en vecka, en månad, ett kvartal och/eller ett år osv osv. I den reaktiva skolan så jobbar man efter sannolikheter  och är positiv till dess motsatsen bevisas eller omvänt negativ till dess vi får andra signaler. Orsaken till att jag framför allt jobbar efter den reaktiva skolan är att träffsäkerheten och resultatet är bättre än den förra.

 

Så, vem kan man lita på? Jo, marknaden! Och vad säger marknaden just nu? Jo, vi skall vara positiva till dess vi får signaler om motsatsen.


Tidigare krönikor