Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Tidningen the Trader rankade 2005 världens genom tiderna bästa traders. Första platsen gick till Paul Tudor Jones. Trea på samma lista kom George Soros.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Jag upphör aldrig att förvånas

Varje dag kan vi läsa i den finansiella pressen att börsen gick upp eller ned som en följd av en fundamental eller exogen orsak - är nyheten bra skall börsen gå upp, och är nyheten dålig skall det gå ned. Problemet är att det fundamentala skälet ofta kan förklara både upp och nedgångarna på börsen. Här om dagen kunde vi t ex läsa att…


“Kinas skyhöga tillväxt skapar oro på marknaderna”


I vissa lägen används stark tillväxt för att argumentera för att börsen skall upp och vissa lägen används samma argument för att det skall ned. Granskar vi historien vet vi att styrräntehöjningar inte har någon större effekt på börserna.


Ett annat roligt exempel på hur nyheter används som orsak till hur börsen utvecklas skedde strax efter öppningen den 18 januari på USA-börsen där vi bland annat kunde läsa följande:


"Wall Street Opens Lower As Citi Misses Estimates. US stocks set for a lower open after Citigroup earnings missed estimates while Apple shares weighed on the tech sector..." (Reuters)
"US Stocks Slip As Citi And Apple Weigh." (Associated Press)
 

En timme senare när index hade vänt upp använde man följande nyheter för att förklara uppgången:


"US Stocks Gain. Nasdaq Composite rose despite a 3.6% drop in Apple." (Wall Street Journal)
"Wall Street Rises. US stocks try to brush off declines that came with disappointing earnings from Citigroup..."  (NASDAQ)


Hur kan samma nyheter vara negativt ena minuten och positiva i nästa? Visst är det härligt med börsen? Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen, som teknisk analytiker fokuserar jag inte på statistik och exogena händelser utan det viktigaste är marknadens psykologi när den exogena händelsen inträffar. Går det inte ned i samband med negativa nyheter är det en indikation på att psykologin är stark – och då skall börsen sannolikt upp. Om det inte går upp i samband med tydligt positiva nyheter, ja då skall det förmodligen ned.


Det är inte exogena händelser som styr börsen utan det är snarare placerarnas aggregerade psykologi som avgör hur man väljer att tolka situationen eller händelsen. Studier har visat att det inte finns några typer av exogena händelser (det kan vara av politisk karaktär, ekonomisk eller naturkatastrofer) som leder till konsekventa resultat på de finansiella marknaderna, och så länge vi människor är formade som vi är kommer det inte att göra det i framtiden heller. Börsen är inte fysik där en specifik händelse alltid leder till ett förutbestämt resultat (action and reaction). Nej, börsen styrs av den aggregerade psykologin som fungerar som ett filter för all ny information.


Tidigare krönikor