Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Börsen har sedan 1900 avkastat i genomsnitt 11 % nominellt per år, men väldigt få år är avkastningen runt 11 % - spridningen i utfallen är m a o stor.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Tror inte på fundamental analys?

Tror inte på fundamental analys?

 

Johnny och jag får ibland frågan om vi inte tror på fundamental analys. Frågeställaren syftar oftast på vår raljans avseende makroekonomi som input för börsbeslut och den avsaknad av edge vi beskyller de flesta som agerar på institutionella aktieanalyser att ha.

 

Raljansen och avsaknaden av edge i samband med institutionella aktieanalyser (såvida man inte står först på sändlistan) står vi för. Att fundamental analys inte skulle fungera enligt oss är däremot en missuppfattning. Tvärtom tror vi att fundamental analys kan vara den viktigaste komponenten för att ta position – i vissa situationer. När?

 

Det gäller att känna sitt motstånd. Om vi agerar i Ericsson, SKF eller AstraZeneca så möter vi traders som i sin vapenarsenal bl a har mycket duktiga analytiker. Dessa analytiker är inte bara duktiga på värdering, utan främst skapar de nytta genom att snoka fram nyanser hos intressenter och ledningspersoner. Det är inte insiderinformation vi talar om, men en känsla för hur det verkar gå för bolaget just nu. Det i kombination med de andra polarnas, instmäklarnas, insikt avseende orderflöden ger dessa traders en gigantisk fördel.

 

Lärdom: försök inte vara smartare med hjälp av fundamental analys i de genomlysta bolagen. Det blir dyrt. Förlita dig istället på vad den absolut viktigaste inputen – priset – visar. Och, ja, ehum, host, det blir ju per definition teknisk analys.

 

I de fall det saknas bevakning från de större aktörerna, det inte finns någon information om orderflöden och omsättningen i aktien är för liten för att prophandlarna ska bry sig, finns det en arena för den som är begåvad i fundamental analys. Dessa bolag har ofta en sak gemensamt, de är s k ”neglect” bolag. De är bortglömda och/eller ouppmärksammade. Neglected firm-effekten kallas avvikelsen från informationseffektivitet jag avser. I dessa bolag gör fundamental analys hela skillnaden. Smallcap.se är den bästa aktören att hålla i handen för att upptäcka dessa bolag först.  

 

(Viktigare) Lärdom: försök vara smartare med hjälp av fundamental analys i de ogenomlysta bolagen. Det kommer att betala sig. 


Tidigare krönikor