Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
att det inte finns något påvisbart samband mellan börsens aggregerade p/e-tal och avkastning framöver?
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Optimisterna dominerar

Optimisterna dominerar för tillfället.

Så här års tillfrågas analytiker, förvaltare och strateger vad de tror om börsen kommande år. Svaren brukar ligga runt 10-15 procent uppåt. Just nu är optimismen större än så. Förvånande? Nej inte alls. Det syns klart och tydligt i de starka trenderna på världens börser. De som tillskriver sig contrarian-skolan ser excess optimismen som ett potentiellt hot. Tesen går ungefär så här: om majoriteten är optimister, så har majoriteten redan köpt aktier. Vem ska då fortsätta driva upp kurserna?

Tittar vi till de amerikanska undersökningsinstituten så ser vi att optimisterna dominerar. DSI visar 94 procent optimister. Ungefär samma siffra som vi hade strax innan sättningen i våras. Investors Intelligence (det mest citerade sentimentsinstitutet) visar på 56,8 procent optimister - en historiskt ganska hög siffra.

Problemet för contrarian tillbedjarna som alltid ska gå på tvären mot gängse uppfattning är att sentiment på sin höjd ska ses som en sekundär indikation. Det betyder i min värld att om vi får en bekräftelse i pris att börserna ska ner, så är en hög optimistsiffra en indikation på att sättningen kan bli större. Ett positivt sentiment räcker inte ensamt som säljsignal.

Problemet för de som inte kan sin börs, är att de ofta tar proffsens ord för sanning, och tror att undersökningarna har något prediktionsvärde. Det har de inte. Så vad är de bra för? Underhållning, inget annat.


Tidigare krönikor