Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Den sämsta årsavkastningen på DJ Industrials sedan år 1900 nåddes 1931 och uppgick till -52,7%.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Krig negativt för börsen?

Har krigshändelser negativ inverkan på börsen?


Planterar vi ett frö kommer det, med rätt förutsättningar, att leda till en växt. Om du tränar styrketräning kommer det att leda till mer muskler och om du tränar en pulshöjande aktivitet kommer det att leda till en bättre kondition. Om du äter blir du mätt, äter du för mycket ökar risken blir för att du blir överviktig, om du är otrevlig kommer det med större sannolikhet att leda till att du blir otrevligt bemött, om du är snäll mot din omgivning leder det, mer ofta än motsatsen, till att du blir bemött med vänlighet. Kort sagt bland de flesta människor och inom de flesta områden tror man på det Newtonska-koncepet ”action and reaction”.


Varför skriver jag om dessa självklarheter? Frågar du kanske. Jo, många placerare tror att det är nyheter som leder eller skapar rörelserna på börsen. Tror man det kommer man emellertid få stora svårigheter med att förklara reaktionen i samband med en uppsjö med historiska nyheter av varierande slag. Jag menar istället att det inte är nyheten i sig som är viktig utan den vikt som marknaden lägger vid nyheten som istället är det viktiga. I en period när vi aggregerat är optimistiska till framtiden (mätt som en stigande börs) kommer vi i de flesta fall att reagera på ett annat sätt än om vi är negativa till framtiden (mätt som en fallande börs). Likartade händelser kommer alltså att tolkas olika beroende på vilken psykologisk fas vi befinner oss i. Negativa händelser som t e x presidenter som mördas, terrorattacker, bailouts, Tsunamis, orkaner, jordbävningar, pandemier, krig osv osv påverkar inte börsen på ett Newtonskt-sätt enligt ”action and reaction” utan alla nyheter filtreras genom det psykologiska filtret. Är vi t ex aggregerat positiva när denna typ av negativa händelser sker är det ofta vi inte får några negativa reaktioner på börsen.


Ett färskt och ganska tydligt exempel på detta kan vi t ex hitta i Korea där Nordkorea den 23 november överraskande attackerade den Sydkoreanska ön Yeonpyeong (se bild nedan). Titta nu i charten som visar utvecklingen över den Sydkoreanska börsen från juli 2010 fram till den 3 december. Dagarna efter kunde vi, och de Sydkoreanska befolkningen, läsa rubriker i stil med – ”Sydkorea tror att Nordkorea attackerar igen”.  Från USA´s militära ledning menade men att attacken är - ”one of the most serious North Korean provocations in at least two decades”. Men titta på vad som skedde på börsen. Kospi 200 noterades 1) i en upptrend och i den upptrenden hade index 2) bildat en triangelformation när attacken skedde. Vet du vad som brukar ske med triangelformationer som bildas i en upptrend? Jo, alla som äger en viss kunskap om teknisk analys vet att vi brukar får ett utbrott uppåt – och det fick vi även i detta fallet trots en tydlig krigshandling från granlandet.


Som teknisk analytiker fokuserar jag inte på statistik och exogena händelser utan det viktigaste är marknadens psykologi när detta sker. Går det inte ned i samband med negativa nyheter är det en indikation på att psykologin är stark – och då skall börsen sannolikt upp. Om det inte går upp i samband med tydligt positiva nyheter, ja då skall det förmodligen ned. Exogena händelser skapar inga nya trender på börsen – det är oftare som så att trender på börsen skapar exogena händelser. 


Tidigare krönikor