Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
det finns över 150 värdepapper listade på AktieTorget
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Double dip?

Double dip eller inte?


Det är just nu en hel del ”prat” om huruvida det kommer att bli en ”double dip” i den amerikanska ekonomin eller om återhämtningen skall fortsätta tuffa på. Min approach till detta är att jag ignorerar alla prognoser och åsikter om ekonomin gjorda av ekonomer och experter utan tittar istället på marknaden för att förutspå marknaden. Vet du för övrigt vad som är den mest grundläggande skillnaden mellan en teknisk analys och t ex en makroanalys för börsen? Jo, följande:

 
• Teknisk analys – I den tekniska analysen använder vi s k intramarketdata för att analysera en prisrörelse, dvs om vi skall analysera OMX-index använder vi data över OMX.
 
• Makroanalys – I makroanalysen använder man s k extramarketdata för att analysera en finansiell tillgång, dvs om vi skall prognostisera utvecklingen för t ex OMX-index använder vi exogen data, t ex räntor, BNP, arbetslöshet osv osv. 
 

Den viktigaste skillnaden mellan teknisk analys och fundamental analys är alltså att den senare analyserar variabler som man tror påverkar det som avses analyseras medan man i den tekniska analysen analyserar det man avser att analysera. När vi gör en bedömning i den tekniska analysen använder vi alltså prisserien (med allt som hör därtill) och gör en prognos och sedan får vi antingen rätt eller fel i vår bedömning. När man gör en analys med en fundamental ansats så gör du 1) en prognos på extramarket data och 2) därefter antar att det finns en korrelation mellan denna slutsats och det man analyserar, dvs utrymmet till felkällor är större då dels prognosen kan vara felaktig och dels korrelationen kan vara satt ur spel. 
 

Jag är faktiskt mer eller mindre ointresserad av vad ekonomerna har för åsikter,  jag är enbart intresserad av vad marknaden visar och har för åsikter. Varför? Jo, därför att, som jag skrev i går, det finns en kristallkula som reflekterar den framtida utvecklingen för ekonomin och den kristallkulan är börsen. Analyserar man ekonomin för att prognostisera börsen analyserar man det som laggar för att förutspå det som leder. Om den långa trenden för börsen vänder ned så kommer detta att vara en indikation på att ekonomin skall ned, dvs risken för en ”double dip” ökar. Nu är vi ännu inte riktigt där ännu men ju fler säljsignaler som effektueras desto större risk  för att detta sker. Men vad tror du då? Blir det en ”double dip”, frågar du kanske. Min ”kristallkula” visar att USA-börsen håller på att bygga upp en långsiktig topp, vilket i förlängningen kan leda till en större nedgång och då talar jag inte om en nedgång på 10-15 procent utan snarare ca 25-40 procent. Detta är min gissning, eller min karta, och det jag bevakar nu är indikationer på 1) om den kartan överhuvud taget stämmer eller inte och 2) när det i så fall skall ske. Det kan ju faktiskt ta flera månader innan det sker – bildandet av en topp är en process inte en händelse.


Tidigare krönikor