Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Priset på en tulpanlök gick från 60 gulden till 10 cent inom loppet av ett par månader under tulpanlökskrisen på 1630-talet.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Utnyttja turbulensen?

Då och då blir börsen väldigt turbulent. Dessa tillfällen har ett par saker gemensamt:

1 Ofta är det ett makroscenario som ställer till det.

2 Världens börser blir genast mer korrelerade än när volatiliteten är låg – allt faller.

3 Småbolag tar mer stryk, dels för att de är mindre likvida och i vissa dels på grund av tvångsförsäljningar.

4 Domedagsprofeterna kryper fram ur sina hålor och deklarerar slutet på världen som vi känner den.

5 Förmögenheter raseras …och skapas. För varje nervös aktieägare som kastar in handuken finns det någon med mer is i magen som köper ”billigt”.

Denna gång är det Grekland och skuldbördan i flera Europeiska länder som skapar kaos. Hur det ska sluta har vi ingen aning om, vad vi vet är dock att de flesta problemen hittar en lösning på något sätt. Så har det varit historiskt och alla inblandade har ett gott incitament för att finna en lösning. Vi skulle säga att uppskattningsvis hälften av gångerna som börsen faller tio procent på kort tid så repar det sig lika fort, och hälften av gångerna inleds en längre nedtrend. Hur det blir denna gång? Ingen aning.

Vad vi däremot har en aning om är att turbulensen ofta skapar ett bra köptillfälle för den som spekulerar i småbolag med riktigt stor potential. De får som nämnts ofta oförtjänt mycket stryk av flera anledningar. Många riktigt intressanta, spekulativa aktier reas ut i turbulenta tider, så också nu. De som missade tåget får en andra chans att hänga på.

Smallcaps rekommendationer är inte för den genomsnittlige aktiespararen, nej vi är mest intresserade av de aktier som har störst potential till överkomlig risk (i förhållande till potentialen). Vi vill gärna se att aktierna vi rekommenderar skulle kunna gå flera gånger pengarna på ett par års sikt. Då är den här typen av turbulens tacksam, den ger oss en möjlighet att komma in i de riktigt bra casen till reapriser.

Vi säger det igen så det är tydligt för alla. Alla aktieplaceringar är riskfyllda. Vår favoritlista består av än mer riskfyllda aktier. Går det åt skogen kan hela investeringen gå förlorad. Det måste man acceptera om man är ute efter den potential som vi söker i våra placeringar. Just nu ser favoritlistan ut så här:

Sensodetect (38 SEK) – aktien har fallit från en toppkurs på 55 SEK. Går allting som det ska så ser vi en mångdubblare på ett par års sikt i denna aktie.

Dignitana (15,10 SEK) – aktien har fallit från 24 SEK. Den var på gång, men avbröts av turbulensen och nervösa säljare. För Dignitanas del tror vi att 2010 är året då det riktiga genombrottet kommer. Uppsidan är betydande om pusselbitarna faller på plats.

Givetvis finns det mindre spekulativa bolag som också är köpvärda. Exempel på det är Phonera och Bahnhof.

Om denne nedgång tillhör kategorin som snabbt repar sig kan det finnas snabba pengar att hämta och om inte känner vi oss ändå säkra på att dessa bolag över tiden kommer att uppgraderas från sin status som förhoppningsbolag till vinstdrivande medicinteknikbolag och därmed få en högre värdering.


Tidigare krönikor