Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Börsen har sedan 1900 avkastat i genomsnitt 11 % nominellt per år, men väldigt få år är avkastningen runt 11 % - spridningen i utfallen är m a o stor.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Placebo, förväntningar och trading

Vad har placebo-effekten med trading att göra?


Du har säkert hört talas om placebo-effekten, eller hur? Denna väl dokumenterade effekt är baserad på förväntningar.


Dr Cobb utförde t ex ett test där han gjorde riktiga bröstoperationer (mot smärta) på vissa patienter och bara skar i bröstet för att fejka en bröstoperation i de övriga patienterna med samma åkomma. De patienter som hade fått en riktig operation blev friska i tre månader då smärtan i bröstet därefter kom tillbaka. Exakt samma sak skedde med de patienter som fick en ”fejkoperation”.


I en annan studie 1993 visade kirurgen J B Mosely i en studie av 180 patienter att placebo-effekten är högst verklig i en serie knäoperationer. De patienter som genomgick en riktig knäoperation blev glada och nöjda med operationen men, och detta slog ned som en bomb i läkarvärlden, de som bara fick en placebo-operation fick ett lika bra resultat! Man började således fundera på om 1 mdr dollar årligen i denna typ av operationer är bortslängda pengar. När man studerade effekterna av de sex största och ledande antidepressiva medicinerna visade det sig att placebo-medicinen till 75 procent duplicerade resultatet för de riktiga medicinerna. Man har också visat att om priset på en medicin är högre ger det ett bättre resultat än om priset på exakt samma medicin är lägre?!? Ett högre pris på läkemedlet ger nästan alltid ett bättre resultat enligt studier. Sjukt eller hur? Men det bottnar i att våra förväntningar är högre när vi får den dyrare medicinen.


Vad har det här med trading att göra? Jo, det visar hur mycket förväntningar påverkar oss. När förväntningar inte uppfylls, är vår tes, att vi inte agerar rationellt utan reagerar känslomässigt med t ex ilska, förvåning eller vemod. Känslomässiga reaktioner har sällan annat än negativa effekter på våra tradingresultat. 


Försök därför agera utan känslor och förväntningar i din trading. Gör vad som ska göras och acceptera utfallet. Ibland vinner vi, ibland förlorar vi. Med en bra strategi så blir utfallet i genomsnitt bra. Lägg förväntningarna på hyllan.


Tidigare krönikor