Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Tidningen the Trader rankade 2005 världens genom tiderna bästa traders. Första platsen gick till Paul Tudor Jones. Trea på samma lista kom George Soros.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Phonera - Räkna med högre lönsamhet
2010.05.14 8:25

Vi kan räkna med en rejäl lönsamhetsförbättring från Phonera i år. Styrelsens nya mål om en rörelsemarginal på 10 procent tror vi är inom räckhåll. Tillväxtambitionen är tydlig och det verkar gå bra för bolaget nu. Smallcap.se tycker att Phonera värderas för lågt och ser en god potential i aktien på både kort och lång sikt. Aktien borde idag handlas en bit över 40 SEK.  

 

Malmöbaserade Phonera har hittat en marknad i att erbjuda små- och medelstora företag telefonilösningar. Produktportföljen är bred och innefattar telefoni, hosting och internet. Vid årsskiftet hade bolaget ca 60 000 kunder och ca 100 anställda. Verksamheten delas upp i två affärsområden Managed services och Telefoni.

Inom affärsområdet Telefoni erbjuder Phonera fast telefoni, IP-telefoni och internetanslutningar. Primär marknaden är svenska småföretag med mindre än 20 anställda. Försäljningen bedrivs genom telemarketing via eget callcenter. Phonera agerar virtuell operatör, d v s bolaget driver inget eget nät. Att inte driva eget nät ger sämre marginaler, men kräver å andra sidan inga tyngre investeringar i nät och teknisk plattform.

Managed services riktar sig mot större företag med upp till 200 anställda. Erbjudandet består i hostinglösningar, IP-telefoni och internetaccess. Phonera har ett modernt erbjudande med ett stort tjänsterbjudande som delas in i olika nivåer.


Städat och bäddat för lönsamhet

Bolaget har jobbat hårt de senaste åren med att omstrukturera och slimma verksamheten. Det ser ut att kunna ge resultat. Framför allt är det nu tydligare och enklare att räkna på bolaget och se vart det är på väg. 2009 omsatte Phonera 309 MSEK med ett rörelseresultat om 11,3 MSEK. Justerat för avvecklade verksamheter innebar det en blygsam tillväxt på ca 3 procent. Målsättningen är att nå en omsättning på mer än 500 MSEK 2014. Det kommer med all sannolikt att kräva förvärv. Organiskt är det hosting och IP-baserade tjänster som ska växa. I samband med årsbokslutet för 2009 kommunicerade bolaget att rörelsemarginal målet är höjt och ska uppgå till minst 10 procent. För 2009 blev rörelsemarginalen 3,7 procent. Omsättningstillväxten ska vara minst 10 procent på årsbasis. Ambitionen är att dela ut ca hälften av det skattade resultatet givet att det inte sänker soliditeten till under 30 procent.

 

Smallcap.se räknar med en omsättning på 350 MSEK 2010 och ett rörelseresultat om 35 MSEK. Bolaget har en skattefordran på nominellt 47,9 MSEK. Vi räknar med att vinst per aktie för innevarande år blir 4,20 SEK. På kurs 32 SEK handlas aktien till p/e 7-8. Det är lågt med tanke på tillväxtmål/förutsättningar. En rimligare kurs skulle vara en bit över 40 SEK. Med tanke på att det går bra för Phonera nu är det inte osannolikt med ett fortsatt positivt nyhetsflöde. Direktavkastningen är inte heller fy skam. 1.15 SEK delas ut i år vilket ger en direktavkastning på ca 3,5 procent. För den som höjer blicken och tror på bolagets ambitioner framöver är kursdubbling på något års sikt inom räckhåll.

 

Medelhög risk, goda tillväxtmöjligheter, lönsamhetsförbättring och en god direktavkastning innebär sammantaget att Phonera är klart köpvärd. Aktien är noterad på OMX smallcap-lista.


Teknisk kommentar

Från mitten av mars och en vecka framåt gör Phonera en betydande impuls uppåt under god omsättning. Det är positivt och tyder på att aktien ”upptäckts”. Den efterföljande rekylen sker under avtagande omsättning och Phonera har nu nått nivåer där den kan ta fart igen. Nästa traditionella tekniska köpsignal kommer när 34,70 SEK passeras.

 Dela med dig
Twitter
http://www.handinhand.nu/