Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Enligt CAPM är det bara en tillgångs risk, mätt som beta, som påverkar dess förväntade avkastning
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


För bra för att vara sant?
2010.04.15 11:13

För bra för att vara sant?

 

Ibland tvings vi göra dyrköpta erfarenheter på aktiemarknaden. Om man som smallcap.se tycker om de stora kursuppgångarna får man också acceptera att ibland gå rejält på pumpen. Orealistiska förväntningar och en överoptimistisk ledning kan vara en riktigt farlig kombination. Alternativet, dvs att vänta in de reella framgångarna, innebär dock nästan uteslutande att kursreaktionen till stor del realiserats och plockats hem av mer riskvilliga aktörer.  Bolagen försöker lämna prognoser, men i det fallet det handlar om förhoppningsbolag så finns det ofta flera aspekter att ta hänsyn till. Produkten är ännu inte färdigutvecklad och det är svårt att veta hur lång tid det kommer att ta innan den är färdig eller når godkännande. Efter godkännande eller färdigställande ska ofta samma ledning som tagit fram produkten, dvs forskare/uppfinnare föra fram produkten på marknaden vilket ofta tar betydligt längre tid än vad det ursprungligen trott/sagt. Det ligger i entreprenörens natur att vara (över?)optimistisk annars hade denne sannolikt inte tagit steget och etablerat sig som entreprenör. Marknaden för småbolag har över åren blivit betydligt mer luttrad och svårflörtad och det räcker inte längre med att komma dragandes med en jätteprognos och på grundval av denna tro att investerarna ska kasta sig in i aktien. Vi är många som vid det här laget har fått lära oss att när något ser för bra ut för att vara sant så är det oftast det och det är den definitivt den mest förkommande tanken när vi screenar för nya kursraketer och har nästan blivit till en standardkommentar. Men undantag då? Finns det något undantag som bekräftar regeln?  Kanske.

 

När vi i vintras gjorde en första bekantskap med ett bolag på väg in på Aktietorget så var den första känslan wow, men… troligen för bra för att vara sant. Samtal med ledningen gav bekräftelse på att något stort kunde finnas, men att det troligtvis skulle ta tid och visa av tidigare erfarenheter tänkte vi att de målsättningar som lagts i vanlig ordning sannolikt var för optimistiska. Vi är fascinerade av teknologin och har fortsatt följa bolaget och kommit fram till att kanske, kanske har vi här hittat undantaget som bekräftar regeln. Bolaget har under senaste veckorna skickat ut pressmeddelanden som visar att de är på gång betydligt tidigare än vi trodde och senaste tidens kursrörelser visar på att katten är ute ur säcken på riktigt. Publicering av en studie i en respekterad vetenskaplig tidskrift samt validering av produkten och breddning av marknaden genom ett samarbete med Sahlgrenska är nyheter som egentligen borde ha gett massiva kursreaktioner, men eftersom ytterst få känner till bolaget har dessa uteblivit.

 

Bolaget startades 2005 och fick redan 2007 sina första intäkter vilket i sig är unikt för denna typ av företag. Deras uppfinning bygger på upptäckten att hjärnan, när den stimuleras av en viss typ av ljud visar upp ett aktivitetsmönster. Ett mönster, har det visat sig, som är specifikt för vissa sjukdomstillstånd. Kortfattat spelar man upp ljud i hörlurar och mäter samtidigt aktivitet i hjärnbarken. De sjukdomstillstånd som bolaget hittills identifierat är schizofreni, ADHD och, enligt senaste pressreleasen, Autism i dess olika varianter. Bra så! Men vad innebär detta? Det innebär att bolaget, med en träffsäkerhet runt 85-90 % kan erbjuda den psykiatriska vården ett objektivt beslutstöd som tidigare inte existerat. Att tala om ett genombrott för den pyskiatriska vården är bara riktnumret. De långtgående effekterna av detta är hisnande. Sannolikt kommer fler psykiatriska sjukdomstillstånd att senare kunna identifieras men låt oss koncentrera oss på vad som finns i nuläget. Enligt bolaget utförs enbart i Europa årligen 800 000 undersökningar för kontroll av schizofreni och ADHD. Dessa görs genom personalintensiva undersökningar och observationer som tar tid och det är ofta är långa väntetider för patienten. Givetvis finns det stora vinster i att snabbt kunna ställa en diagnos .

Bolaget räknar med att sälja undersökningar för i snitt 6 500 SEK och har satt som målsättning att 2012 ta 1 % av den Europeiska marknaden. Efter kostnadsökningar kommer en breakevennivå ligga på runt hälften dvs 4 000 undersökningar vilket ger resten i vinst (det finns såklart en del rörliga kostnader en de är i sammanhanget små). Vi är visserligen lekmän i sammanhanget och förstår bara teknologin på ett översiktligt plan, men OM teknologin är lika bra som utlovat kommer bolaget att ta långt mer än 1 % av marknaden och andra marknader än den europeiska kommer självklart att tillkomma, och det är när man börjar räkna på tvåsiffriga marknadsandelar som det börjar bli tunn luft. Vi ser också framför oss att bolagets teknologi kommer att användas i andra syften än att identifiera sjukdomar utan också användas i för att minska effekten av dessa. Sannolikt kommer man att kunna använda sig av teknologin för att optimera medicinering (typ och dos)vilket rimligtvis innebär ett antal undersökningar per patient tills man hamnar rätt.

 

Sensodetect som bolaget heter har för ovanlighetens skull inte flaggat för några fler emissioner och det ser faktiskt ut som om de skulle kunna klara sig utan, även detta är fullkomligt unikt och faktum är att bolaget på rådande värdering inte är beroende av några större genombrott utan med beskedlig tillväxt skulle kunna motivera värdet. Vi kommer att återkomma under våren med en större och mer genomarbetad analys med färdiga räkneexempel och utförligare beskrivning av verksamheten.  100 000 undersökningar känns inte på något sätt som en orealistisk tanke och det skulle ge 650 MSEK i intäkter. Dagens börsvärde är ca 50 MSEK….Det lutar åt en stark köprekommendation och för oss som tidigare gått igång på case som MSAB, Impact Coatings Eurocine, NeuroVive m fl. är det ingen överdrift att säga att detta är det bästa vi någonsin sett. Troligtvis kommer det att krävas en del tålamod, men med en förväntad/potentiell utveckling som denna kan vi vänta länge. Risken är såklart hög men uppvägs med råge av potentialen.

 

Om vi äger aktien själva? Ja, det gör vi och vi kommer att köpa mer. Tyvärr är handeln i aktien riktigt tunn. Kanske lossnar det när kurserna drar sig uppåt, men risken är att de som sitter på aktien alltför väl känner till potentialen. Vi tar självklart in bolaget i smallcapportföljen till dagens stängningskurs.Dela med dig
Twitter
http://www.handinhand.nu/