Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
”How to make money in stocks” enligt flera källor är den mest sålda boken om placeringar genom tiderna.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Expres2ion
2017.10.20 1:21

Vår syn på gårdagens nyhet från Expres2ion 

 

1Att kunna visa stark terapeutisk effekt i bröstcancertumörer som motsvarar effektiviteten hos befintliga behandlingar i validerade djurmodeller.”

 Bolaget har alltså i en djurmodell med spontan cancer (i min värld stor skillnad mot modeller där man "opererar" in mänsklig cancer i möss) i transgena möss, dvs möss med mänskliga gener, erhållit resultat som ligger i linje med etablerade behandlingar. När man läser pressreleasen är det omöjligt att inte ledas att tro att det är Herceptin de talar om. Herceptin är ett av världens bäst säljande läkemedel och klockar in på strax under 7 000 MUSD om året i försäljning.

 

Djurmodellen har därmed hög leverans och att det finns jämförande data med Herceptin skulle jag utifrån min erfarenhet från vaccinindustrin (ständiga frågor om head to head data) säga ökar möjligheterna till avtal många gånger om.

 

Ett avtal med en större aktör skulle vara värt ett par miljarder USD, och en upfront skulle hamna mellan 30-300 MUSD beroende på hur många som är intresserade

https://www.genengnews.com/the-lists/top-10-immuno-oncology-collaborations/77900887?page=2

 

Det verkar som om det funnits preliminär data sedan i alla fall i somras vilket gör att bolaget under sekretessavtal redan kan ha presenterat resultaten för större aktörer. De var ju t ex på en stor vaccinkongress förra veckan ett avtal borde kunna nås under nästa år.

 

2 Bryter självtolerans. Genom att koppla sitt antigen till en virusliknande partikel lyckas man få de transgena mössen att angripa HER2 som egentligen är ett kroppseget protein. Detta är en riktigt stor nyhet och jag räknar med att den kommer att ge rejält med genljud när artikeln publiceras senare i år.

 

3 Det finns en mängd antigen som genom åren testats mot cancer men som inte fungerat. En del av dessa har förmodligen inte fungerat på grund av självtoleransmekanismen. Dessa antigen skulle kunna plockas upp igen och screenas i djurmodeller av Expres2ion/Adaptvac. Med en relativt liten kapitalinsats skulle alltså tricket från 1 kunna göras om flera gånger. Transgena möss är visserligen svindyra men för 1 MSEK skulle man nog få till en bra pilotstudie. Det öppnas alltså upp enorma möjligheter i och med gårdagens pressrelease.

 

4 Som vanligt är ju det potentiella uppköpet en ständigt närvarande möjlighet. Adaptvac ser ut att ta terapeutiska cancervaccin till en helt ny nivå och självklart kommer det finnas aktörer som är intresserade av att äga hela den kakan. Återigen är det miljarder USD som ett sådant uppköp skulle handla om. Ett sådant uppköp tar lång tid att förhandla så det ligger naturligtvis en bit bort i tiden om det skulle komma

 

Sammanfattningsvis verkar bolaget sitta på bra och relevant data där verkansmekanism är tydlig och välkänd och det är inte ofta man ser detta bland mindre bolag. Cancerprojekt kommer snabbt till marknaden och betalas därför betydligt bättre för än andra vaccin och pris per dos skiljer naturligtvis enormt mycket. Samtidigt vet vi att den teknologi som Adaptvac använder är tillräckligt kostnadseffektiv för att tillverka vanliga, profylaktiska, vaccin vilket innebär stora marginaler och därmed stora royaltypengar. Bara nyheten om bröstcancervaccinet igår borde ha skickat upp kursen betydligt mycket högre men det är ju i potentialen att kunna göra om samma sak för andra cancerindikationer som det verkligen kittlar. Man undrar ju lite om hur lång tid det kommer att ta för aktiemarknaden att förstå potentialen.