Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
Den mest kända kalendereffekten är januarieffekten som i korthet innebär att avkastningen på aktiemarknaden i januarimånad är riskjusterat högre än andra månader.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Januaribarometern
2014.02.05 8:41

En stark börsutveckling under 2013 har följts av en svag inledning på 2014, och de flesta börserna sjönk under januari. Ett gammalt ordspråk på Wall Street säger att som börsen går i januari, så går den även resten av året. D.v.s. en positiv start följs av en positiv helårsutveckling och vice versa. Fenomenet betecknas ofta ”January Barometer”.

 

Enligt denna indikator är den dystra starten på året således olycksbådande. Hemsidan www.stocktradersalmanac.com hävdar att januaribarometern har träffat rätt i ungefär 80 % av fallen sedan 1950 för det breda USA-indexet S&P 500.

 

Januaribarometern bör ses mot bakgrund av januarieffekten som är fenomenet att risktillgångar statistiskt sett har högre avkastning under januari. Detta har sannolikt att göra med att riskaptiten är högre i början av ett kalenderår bland exempelvis fondförvaltare. Januaribarometern är en följd av samma resonemang och om riskaptiten nu är svag redan i januari så följer det naturligt att det bådar illa för resten av året. Som alltid finns det brasklappar:

 

- Januaribarometern är mer tillförlitlig som köpsignal än som säljsignal. Negativ januari har sedan 1950 förekommit i 24 fall på S&P 500 och i 13 av dessa, dvs.  bara drygt hälften av fallen, har helårsavkastningen blivit negativ.

 

-I vissa fall har januaribarometern visat åt skogen fel. 2003 och 2009 bottnade aktiemarknaderna trots en svag start på året med negativ avkastning för januari och vände sedermera brant upp de kommande månaderna.

 

-Även om 2014 har börjat svagt behöver det inte signalera omedelbara ytterligare större börsnedgångar. Vi befinner oss fortfarande i den säsongsmässigt starka börsperioden november t o m april, som historiskt uppvisat betydligt högre avkastning än maj t o m oktober. Detta är ett av de starkaste säsongsmönstren vi känner till på aktiemarknaden. Även det dystra börsåret 2008, där den svaga januari var en god och riktig föraning om vad som sedan stundade, gick börserna upp mellan mars och maj. S&P 500 är i dagsläget i stort sett oförändrat sedan 31 oktober 2013.