Kom ihåg mig

Bli medlem

Glömt lösenord?

Sök bland nyheter och analysmaterial

Blogg
Expres2ion

Förklaring till vår syn på Expres2ion

Läs mer
Krönika
Solen, sinnet & börsen

En krönika från Randomwalk.se

Läs mer
Visste du att
”How to make money in stocks” enligt flera källor är den mest sålda boken om placeringar genom tiderna.
RSS

Få de senaste analyserna och kommentarerna som RSS


Connecta – vilken lågkonjunktur?
2010.08.25 8:35

IT- och managementkonsulten Connecta vet hur en bra rapport ska se ut. Genom åren har bolaget glatt sina aktieägare med en stark utveckling, nästan i vått som torrt. Förutom en nedgång i omsättning och resultat under 2009 har bolaget stadigt växt och dubblat intäkterna på 5-6 år med god lönsamhet. Förra året delade bolaget ut goda 5,5 SEK till aktieägarna. Med tanke på hur det första halvåret i år gestaltat sig kommer bolaget med all sannolikhet att hålla eller öka den nivån. På kurs 69 SEK ger det en direktavkastning på mer än 7 procent. Hur många bolag slår det? Lyckas bolaget nå sina finansiella målsättningar har aktieägarna många goda år att vänta. Rörelsemarginalen ska ligga i intervallet 10-15 procent över en konjunkturcykel. Den organiska tillväxten ska vara minst 10 procent.

Hur bra går det då för bolaget? Omsättningen under årets sex första månader var 397 MSEK, en ökning med ca 11 procent jämfört med motsvarande omsättning 2009. Ökningen var närmare 15 procent sett till det andra kvartalet isolerat – momentum i affärerna. För sakens skull kan det nämnas att antalet arbetsdagar var en mer 2010 än 2009. Rörelseresultatet för det första halvåret uppgick till 39,1 MSEK, en ökning med 26 procent – marginalerna förbättras. Rörelsemarginalen har efter en svacka letat sig upp över 10 procentsnivån. Utsikterna är positiva för resten av året. Marknaden har stabiliserats och efterfrågan ökat inom de flesta tjänsteområdena. Ingen smolk i glädjebägaren? Tja, värderingen generellt av konsulterna är ganska låg, vilket kanske snarast ska ses som en möjlighet för hela sektorn att ta ett värderingskliv uppåt. Connectas personalomsättning är ganska hög stundtals, men ett turbulent år som det gångna är det inte oväntat.

Vad mäktar Connecta med 2010? Vi gissar på en vinst per aktie i intervallet 5,5 – 6 SEK. Finansiellt starka Connecta handlas då till p/e 12,5 – 11,5 innevarande år.  Direktavkastningen är som nämnt inte mindre än 7 procent i vårt scenario. För låg värdering, respektive för hög direktavkastning. Aktien borde handlas en bit över 80 SEK. Risker? Absolut, det är aktier vi diskuterar. Främsta risken är att konjunkturen viker, men även i det scenariot har vi svårt att se att inte Connecta kommer att klara sig hyfsat väl, och nästa års utdelning känns ganska ohotad.



Dela med dig
Twitter
http://www.handinhand.nu/